derecho mercantil

Páginas: 45 (11232 palabras) Publicado: 24 de abril de 2013
DRET MERCANTIL
El dret mercantil s’ubica dins de la categoria de dret privat, es considera dret privat especial perquè tracta sobre un determinat tipus de persones. El dret mercantil és una categoria que ha anat evolucionant i transformant al llarg dels anys, el que s’entenia per dret mercantil el s.XII no és lo mateix que s’entén ara.
En l’actualitat el podem definir com el dret de lesempreses i del seu tràfic, per tant, el DM és aquell conjunt de normes que tracten sobre les empreses i els seus actes. Diem que el dret mercantil és el conjunt de normes de les quals n’hi ha moltes i de molt variades, trobem lleis, reglaments, normes d’origen comunitari, autonòmiques, inclús trobem normes de DM en la Constitució Espanyola. Dins aquestes normes destaca històricament el CODI DE COMERÇ(Ccom) del 22 d’ Agost de 1885. Des de la seva aprovació aquesta norma ha estat reformada moltes vegades, de manera que s’ha produït un fenomen que afecta aquest codi de comerç que es coneix amb el nom de BUIDATGE DEL CODI DE COMERÇ perquè produeix que aquest Codi de Comerç no sigui la llei més important dins el DM.
Actualment el DM està format per el Codi de Comerç i lleis especials. Una de lesraons que expliquen aquest buidatge del codi de comerç es l’abandonament de la neutralitat politico-econòmica de l’estat que regia el Codi de Comerç.
A partir de la Constitució l’estat passa a intervenir en l’economia, hi ho fa per seguir finalitats socials. Això fa que es puguin aprovar normes que afecten els consumidors, és a dir, aquelles persones mes vulnerables en aquest sector.
Cada copque s’ha de legislar algun reforma mercantil es fa aprovant noves lleis, el marge del Codi de Comerç.
Un segon fenomen que explica aquest buidatge, és la transformació de la realitat econòmica que el Codi de Comerç no podia preveure de cap manera.
Un tercera raó que explica aquest buidatge del Codi de Comerç és l’entrada d’Espanya a la Unió Europea, que afecta que Espanya hagi de aprovar moltesnormes que venen imposades des de Europa.
El codi de comerç regula la publicitat legal del Registre Mercantil, comptabilitat i contractes mercantils. En canvi moltes altres qüestions mercantils estan regulades per altres lleis que són llei de defensa de la competència, llei de patents, llei de marques, llei de societats de capitals, la llei concursal.





1.2.- EMPRESA I L’EMPRESARI:
Eldret de les empreses és un concepte fonamental en el Dret Mercantil, tot el que tracti d’empresa s’anirà ajuntant per formar aquest dret. La noció empresa té un origen econòmic, és un concepte unitari, unitat de producció, però l’empresa no es un concepte unitari a nivell jurídic, és a dir, no hi ha cap norma n’hi res que ens parli de l’empresa com a unitat. Però si tenim la descomposiciód’aquesta empresa en diferents aspectes, dimensions que si són rellevants jurídicament. Jurídicament dividim l’empresa en tres aspectes:
ASPECTE SUBJECTIU, ASPECTE OBJECTIU, ASPECTE FUNCIONAL.
L’aspecte subjectiu ens referim a l’empresari, i entenem com empresari com aquella persona física o jurídica titular dels béns i dret que sorgeixen d’una activitat econòmica. Codi de comerç tenim els deures del’empresari i en la llei de societat de capital tenim les societats mercantils.
L’aspecte objectiu trobem normes que ens parlen de l’empresa com establiment mercantil, és el conjunt d’elements materials, immaterials i personals organitzats per l’empresari per desenvolupar la seva activitat econòmica. Les normes que regulen la compra-venda d’establiment mercantil són les normes dins d’aquest aspecte oaquella norma que regula l’hipoteca sobre l’establiment mercantil.
L’aspecte funcional es refereix aquella activitat econòmica de producció o distribució de béns i serveis per el mercat, això es desenvolupa en el mercat i el codi de comerç regula els contractes, la compra-venda de mercaderies...

ESTABLIMENT MERCANTIL:
L’establiment mercantil és un mitjà o instrument per a desenvolupar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • DERECHO MERCANTIL PRENDA MERCANTIL
  • Derecho mercantil
  • Derecho mercantil
  • Derecho mercantil
  • Derecho mercantil
  • Derecho mercantil
  • Derecho mercantil
  • Derecho mercantil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS