dsfgsdgsf

Páginas: 13 (3118 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2014
 GEOGRAFIA-2n Batx.

UNITAT 13. UN MÓN GLOBALITZAT

GLOBALITZACIÓ I DESEQUILIBRIS ECONÒMICS

1. Sistema capitalista
2. Globalització econòmica
3. Conseqüències de la globalització
4. Centre i perifèria
5. Els fluxos
6. Organitzacions que regulen el comerç internacional
7. Deute extern8. Comerç just


1. EL SISTEMA CAPITALISTA (pàgs. 266, 267)

El capitalisme és un sistema econòmic basat en el lliure mercat. Les empreses porten a terme la producció i l’intercanvi de béns i serveis, i la llei de l’oferta i la demanda és la que fixa els preus.

Característiques principals :
Els mitjans de producció són de propietat privada
Per a la producció és necessari un capitalObtenir el màxim benefici
Llei de l’oferta i la demanda
El lliure mercat

2. GLOBALITZACIÓ ECONÒMICA

Definir el concepte de globalització no és senzill, ja que es tracta d’un terme d’aparició molt recent ( a partir de la desaparició del món bipolar, Guerra Freda, i la idea d’un món basat en un únic sistema econòmic: el capitalisme), i que s’aplica a molts aspectes: l’econòmic, el cultural,el social, .....

Des d’un punt de vista econòmic la globalització de l’economia consisteix en la integració de l’economia dels diferents estats en un sol sistema econòmic mundial, de base capitalista. (es refereix al resultat d’uns processos que han donat lloc a la formació d’un seguit de relacions de producció, distribució, serveis, intercanvis i inversions de capital, d’àmbit global oplanetari)

La lògica de la globalització fa considerar el planeta com un gran mercat global en què qualsevol producte es pot produir en qualsevol indret del món i vendre’s en un altre. (“La globalización no pretende tanto conquistar países como conquistar mercados”, Ignacio Ramonet)

Les grans empreses i multinacionals ja no es limiten al seu país d’origen sinó que produeixen i competeixen aqualsevol lloc del planeta. Instal·len sucursals allà on els resulta més rendible:....

Així els elements d’un mateix producte poden tenir diverses procedències, o es poden comprar productes de qualsevol lloc del món. (posem exemples: despertador de Taiwan, cafè de Costa Rica, cotxe d’Alemanya, fruita de Nova Zelanda, roba feta al Marroc, vins francesos, formatges belgues, xocolata suïssa, ratolins dela Xina,...)

Pensar que en les darreres dècades dels segle XX es produeixen uns canvis econòmics i socials que influeixen sobre l’organització del món: societat postindustrial: els sistemes de producció han canviat, ja no és tan necessari el domini industrial tradicional: important dominar la tecnologia punta i els sistemes de transmissió de la informació. Ja no cal disposar de manufactures almateix país. Parlem d’un sistema econòmic què es caracteritza per:

la deslocalització i fragmentació de la producció
Les indústries poden situar-se a qualsevol lloc del món, allà on trobin els avantatges econòmics més grans. (recordar el tema de les multinacionals), ja no es limiten al seu país d’origen sinó que produeixen i competeixen buscant: sous baixos, primeres matèries més barates,legislacions més permissives,..
(pàg. 270, punt 2.4)
per l’increment dels intercanvis internacionals i comercials ( que es posa en relleu en tots els aspectes de l’activitat econòmica: intercanvi de béns materials, serveis –turisme, assegurances, transports,...- i moviments de capital - transaccions financeres.(en parlarem més endavant)
(la liberalització dels mercats financers: mirar pàg. 268)Aquest mercat global s’articula sobre dos pilars fonamentals: (CAUSES)

el gran desenvolupament dels transports i de les comunicacions, què han millorat substancialment en eficàcia i què han reduït costos;

la supressió de les barreres i els obstacles polítics i administratius –duanes, aranzels- entre països.

Augment de la interdependència entre tots els sistemes productius i una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS