Economía y empresa

Páginas: 13 (3012 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2014
canvi organitzatiu


Respon raonadament les següents qüestions, justificant breument les teves respostes:
1. Sovint escoltem: “Quan les coses van bé, millor no fer canvis”. Creus que és adequat aplicar aquesta màxima al món empresarial? Justifica la teva resposta.
No fer canvis en el món empresarial es podria considerar com un “suïcidi”. La definició de l’estratègia de l’empresa no potde cap manera romandre inalterada sense tenir en compte l’evolució de l’entorn ni les necessitats dels grups d’interès, encara que els resultats estiguin sent positius.
Així, es pot donar el cas que els competidors innovin en productes o processos que s'adaptin a les noves demandes o bé que evolucionin les estratègies de màrqueting o de preus, etc. L'empresa que no faci canvis emergents (aquellsque de vegades es produeixen d'una manera aparentment espontània i no planificada), a part dels planificats (els que apareixen com el resultat de raonaments i accions conscients), pot ser desplaçada de la seva posició en el mercat.
A més a més, avui en dia els avenços tecnològics i els materials nous apareixen a gran velocitat. Per tant, una bona situació de l’empresa no justifica la faltad’adaptació tecnològica i la falta d’innovació. En definitiva, l’empresa que amb l’excusa dels resultats positius no s’adapti a l’entorn canviant i complex d’avui, corre el seriós risc de veure’s fora del mercat.
Un cas paradigmàtic és el de Kodak, la multinacional dedicada al sector de la fotografia. Va ser un dels principals gegants d'aquest mercat, fins que va arribar el salt digital. La por a perdreel segment dels rodets tradicionals i els seus productes associats, el principal graner d'ingressos, els va encegar a l'hora de veure quina era l'evolució a seguir.
Font: Materials de l’assignatura, Mòdul 4, pp. 7-8
2. La resistència al canvi inclou components afectius, conductuals i cognitius. Explica el significat de tots tres components mitjançant un exemple que ho faci entenedor. Quinarelació tenen entre sí aquests components?
L’aplicació de la nova normativa educativa a les Illes Balears ha suposat un canvi que, clarament, podem identificar amb els tres components descrits en els manuals. La imposició del trilingüisme (canvi proposat) ha provocat, entre altres, rebuig i desconcert entre els afectats (professors, pares i estudiants). Així doncs, aquí trobem els components afectiusdel canvi (es podria incloure definició). En quant als components cognitius, aquells que inclouen el que es pensa sobre el canvi, aquests estan molt i molt presents en aquest cas, ja que la majoria dels afectats no comprenen ni els motius del canvi, ni la necessitat, ni molt menys el benefici del mateix. Finalment, pel que fa al component conductual, referit a les accions o a les intencions d'actuaren resposta al canvi, tots hem observat als mitjans de comunicació les tres setmanes de vaga i la declaració posterior de no aplicació a la pràctica del canvi establert.
Com afirma el manual, el pensament d’una persona sobre un canvi i les seves sensacions influeixen directament sobre el comportament que té respecte a aquest canvi. En el cas que exposem, de clar component ideològic i cultural,els comportaments de resistència estan marcats per la defensa d’una cultura i una llengua, i que identificaríem com a components afectius i cognitius.
Font: Materials de l’assignatura, Mòdul 4, pp. 25-27
3. Hi ha autors que defensen que les organitzacions es comporten com a sistemes adaptatius complexos. Explica a què es refereixen amb aquesta afirmació i posa un exemple que ho faci entenedor.Un sistema és complex quan incorpora un conjunt elevat d’elements que interactuen dinàmicament. Aquests sistemes dinàmics van canviant en el temps i van incorporant informació al sistema que li aporta riquesa. Els sistemes complexos són, a més a més, sistemes oberts que interactuen amb l’entorn. Cal que hi hagi un flux constant d’intercanvi per mantenir l’organització i assegurar la seva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia de empresa
  • Economia De Empresas
  • economia y empresa
  • Economía de la empresa
  • Economia de la empresa
  • Empresa Economia
  • La Economia De La Empresa
  • Economia De Empresas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS