Econometria

Páginas: 4 (926 palabras) Publicado: 28 de abril de 2012
LA PROFECÍA QUE SE CUMPLE A SÍ MISMA
R.K.Merton

“Si los individuos definen las situaciones como reales, son reales en sus consecuencias”. El teorema de W. L. Thomas sobre el funcionament de lanostra societat és, potser, un dels teoremes que més es pot aplicar als processos socials. I és aplicable a situacions molt diverses.
Segons el teorema, “la profecía que se cumple a sí misma” lapodem explicar com que les percepcions o definicions públiques, inicialment falses (prejudicis), susciten una conducta nova –predisposen a una actitud- que d’alguna manera condicionen i determinen queaquelles s’acabin complint. Per tant, si aquestes percepcions generen prejudicis (ja sigui racials, ètnics, religiosos...) sobre una part de la població, aquests, de fet, no són la causa que origina elproblema sinó una conseqüència. Posarem com exemple inicial el que pot donar-se, i en tenim exemples, en una convocatòria electoral. Generalment aquell partit que les enquestes publicades a la premsaassenyalen com a guanyador és el que finalment guanyarà. Però no serà tant el resultat d’una confirmació de intenció de vot sinó d’una certa “empatia” pels guanyadors, per participar col·lectivamentde la victòria, de no afiliar-nos a la derrota. I, a vegades, creurem veure en el candidat que la premsa apunta com a guanyador més convicció, més alegria en els seus missatges, més resolució en lesseves paraules i les seves propostes; potser perquè el mateix candidat acaba creient-se les mateixes enquestes com a irrefutables i merescudes.
En el text, l’autor, R. K. Merton s’esforça a entendre,a partir del teorema de Thomas, la relació, sovint conflictiva, entre negres i blans o entre catòlics i jueus, i els prejudicis que cada societat manifesta, i als quals respon la seva percepció de larealitat, davant els que no són iguals. Segons l’autor “Como resultado de no poder comprender el funcionamiento de la profecía que se cumple a sí misma, muchos norteamericanos de buena voluntad,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Econometria
  • Econometria
  • Econometria
  • Econometria
  • econometria
  • ECONOMETRIA
  • econometria
  • econometria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS