economia en periode entre guerres

Páginas: 6 (1396 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2015
L’economia del període d’entre guerres
La 1ª Guerra Mundial va desorganitzar completament el sistema monetari al ser una guerra que no va ser planificada econòmicament, l’economia dels països que van participar va minvar i també van desaparèixer grans mercats; així doncs, quan va acabar la guerra, tots els països estaven endeutats. L’objectiu dels països durant la guerra era guanyar-la i noimportava quants recursos econòmics es gastaven: mà d’obra, energia, ferro...
Impacte de la guerra: greus desequilibris en l’economia mundial de manera que entren en una GRAN DEPRESSIÓ (1929-1939) tot i haver anteriorment el que coneixem com els “Feliços anys 20” (1923-1929). A més, el mateix 1929 (El Dijous Negre) va caure la borsa de Nova York – Crac del 29, fet que va empitjorar encara mésl’economia mundial.
L’any 1919, per posar fi a la 1ª Guerra Mundial, es va signar el Tractat de Versalles a París, un tractat de pau entre Alemanya i els grans aliats (França, Gran Bretanya, Itàlia...). Aquest tractat, especialment els francesos que tenien set de venjança, va imposar certes condicions econòmiques a Alemanya per reparar el que havien causat (reparacions), la guerra. Aquestes reparacions sóndiners (es pagava amb or) que paga Alemanya als aliats per reparar el mal causat durant la guerra així com també perd fàbriques, locomotores, la marina mercant, el teixit industrial i l’àrea metropolitana plena de mines anomenada “La Conca del Ruhr”, productora de ferro i carbó.
En tot aquest tractat de pau cal destacar la figura de Keyness, assessor britànic en el Tractat de Versalles, pare del’economia d’esquerres i anava en contra d’ofegar econòmicament a Alemanya d’aquesta manera. Va considerar que les decisions econòmiques preses sobretot pels francesos en el tractat van ser totalment inflexibles i injustes. Aquest assessor va dir que s’havia d’incrementar el dèficit públic mitjançant obres públiques i subsidis d’atur i va dir que l’estat s’havia d’endeutar.
¿Solució a la GranDepressió econòmica mundial?
L’any 1925, la Banca Privada i els EUA comencen a donar crèdits als països europeus. En aquell temps EUA es converteix en la 1ª potència mundial convertint-se així en un gran acumulador de riquesa, proveïdor (exporta a l’estranger) i comprador (importa de l’estranger) mundial. L’economia mundial passa a dependre de l’economia dels EUA.
A més no només valien aquestscrèdits per recuperar la depressió econòmica sinó que també van necessitar buscar altres fonts de diners:
Els impostos: renda i consum. Augmenten els impostos però els ingressos disminueixen, perquè? A causa del proteccionisme. Aquest fet va provocar la caiguda del comerç internacional.
La inflació: augment dels preus, baixa el valor de la moneda a través d’un augment en la fabricació d’aquesta –encunyament. Aquest fenomen es dóna sobre tot a Alemanya en el 1923  1 rentmark = 1 bilió de marcs
Conseqüències de la hiperinflació alemanya
Els estalvis ja no valien i el poble s’arruïna
Ruïna TOTAL de la classe mitjana alemanya
El proteccionisme: tancament del mercat exterior per protegir la industria local. Nacionalisme econòmic. Ex.: fabricació de productes substitutius com el petroli sintètic(fabricat químicament)
A través de l’or es pagava l’endeutament i aquest or marcava el valor de les monedes.
El franc francès, la lliure esterlina i el dolar americà van ser les 3 monedes de referència internacional.
L’any 1923 Alemanya deixa de pagar i això provoca que França i Gran Bretanya deixin de pagar als EUA  problema internacional. En les reunions entre països es va aconseguir queAlemanya pagués menys i en terminis més llargs però l’any 1928 se li perdonen totes les reparacions que encara devia.
Els països patien una recuperació lenta dels efectes de la guerra.


Caiguda dels preus dels productes agraris
Durant la 1ª Guerra Mundial, els països europeus aturen la producció agrària. Els preus pugen així com la producció en aquells països on no hi ha guerra.
L’any 1919...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Economía Mexicana En El Periodo De La Segunda Guerra
  • Economía Mexicana en el Periodo de la Segunda Guerra Mundial
  • Periodo entre guerras
  • Periodo entre guerras
  • Periodo entre guerras
  • Periodo de entre guerras
  • El periodo entre guerras
  • Periodismo De Guerra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS