Els biomes aquàtics

Páginas: 5 (1113 palabras) Publicado: 12 de marzo de 2015






















Índex
Què és un bioma? Pàg.3
Els factors limitants de la producció primària Pàg.3
Biomes aquàtics Pàg.4-6
Els organismes que habiten en els biomes aquàtics Pàg.7-8
VocabulariPàg.9
Bibliografia Pàg.10

Què és un bioma?
Un bioma és un ecosistema molt gran que es troba en zones on tenen condicions similars de llum, temperatura i humitat, i amb una vegetació i fauna típiques. Per tant, és una gran unitat declassificació dels paisatges de la biosfera.

Els factors limitants de la producció primària en les masses d’aigua:
1. La llum: és necessària per fer la fotosíntesi i només està disponible a la zona fòtica (que és la capa d’aigua fins on arriba la llum solar) en contraposició amb la zona afòtica (que és la massa d’aigua sense llum).
2. La disponibilitat de nutrients: l’estratificació de l’aigua limitala distribució dels nutrients, mentre que els corrents i la barreja vertical la facilita.
A les grans masses d’aigua eutròfiques (és a dir, amb un alt contingut en nutrients i, per tant, amb gran producció primària) hi ha un elevat consum d’oxigen en la respiració de la matèria orgànica produïda i s’arriba fàcilment a una situació d’anòxia ( que és la condició d’un medi amb falta d’oxigen) a leszones profundes. A les aigües oligotròfiques (és a dir, amb pocs nutrients lliures, on la producció primària és molt menor) hi ha més quantitat d’oxigen disponible, cosa que implica una gran biodiversitat.
Tipus de massa
Aigües eutròfiques
Aigües oligotròfiques
Producció de matèria orgànica

(+)

(-)
Oxigen
(-)
(+)
Resultat
Organismes anaeròbics
Biodiversitat

Els biomes aquàtics
Es classifiquensegons la salinitat, cosa que permet establir dos grans grups d’ecosistemes:
1. Els biomes d’aigua dolça: que comprenen el conjunt de les aigües continentals, on hi ha dos tipus bàsics d’ecosistemes:
1.1. Els lòtics d’aigües en moviment: es caracteritzen per la renovació constant de l’aigua que flueix en una direcció i porta matèria orgànica al mar. Els organismes que hi viuen estan adaptats alcorrent d’aigua i són exemples els rius i els torrents.
1.2. Els lèntics d’aigües estancades: sovint contenen masses d’aigua més o menys estratificada depenent de la temperatura de l’aigua que determina la densitat, i condiciona la circulació interna i l’estratificació. Aquest grau d’estratificació, té una influència decisiva en la distribució dels éssers vius, i són exemples els llacs, lesllacunes i els aiguamolls.
2. Biomes marins: comprèn dues zones:
2.1. La zona pelàgica: correspon a les aigües marines situades més enllà de la plataforma continental, en la que es distingeixen dos ambients:
2.1.1. L’ambient nerític (o costaner): té molta influència del continent, del qual rep sediments, matèria orgànica i nutrients. És una zona de règim més o menys eutròfic, sobretot a les zonesd’aflorament1. Com que una gran part de la massa d’aigua es troba a la zona fòtica i les onades faciliten la oxigenació de l’aigua, l’ambient nerític és l’ambient marí amb més producció primària i més biodiversitat. Inclou les àrees de costa que estan sobre la plataforma continental i de les zones literals i d’esculls.
2.1.2. L’ambient oceànic (o de mar obert): està allunyat de la plataforma continentali del fons oceànic. Només hi ha producció primària a la zona fòtica, en canvi a la zona afòtica només hi ha consumidors i descomponedors, que ens els processos respiratoris utilitzen la matèria orgànica que cau des de les zones de producció més superficials. La biomassa, aquí, és baixa perquè es troba molt dispersa, encara que hi ha àrees on els corrents ascendents aporten nutrients des de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ecosistemes aquatics
  • Biomás
  • Biomas
  • Biomas
  • Biomas
  • biomas
  • biomas
  • Bioma

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS