Feudalismo

Páginas: 3 (697 palabras) Publicado: 4 de octubre de 2012
COMENTARI TEXTOS FEUDALISME

El primer text per a comentar és un fragment d’un poema escrit pel bisbe Adalberón de Laon, que va viure a cavall entre el segle XI i el XII, en el qual ens parla de lateoria de la divisió de la societat feudal en tres ordres; el segon text, que posarem en correspondència amb el de Laon, correspon a un relat d’una crònica del segle XII, l’autor de la qual ésGalberto de Brujas.

L’escrit d’Adalberón presenta la vertebració de la societat feudal en tres ordres, tot i que, des del principi dels temps, l’església havia sancionat la distinció sols en dues parts:els lliures i els que no ho eren. Però, a mesura que esta institució de Déu anà guanyant poder, i no sols espiritual sinó també poder terrenal en forma de dominis, com si es tractara d’un senyorfeudal més, va tindre la necessitat de justificar i legitimar el mateix i, es ací on s’emmarca la teoria del tres ordres: com que els oratores ( els que pregaven) no tenien forma de defensar-se depossibles agressions, havien de ser els bellatores ( els que feien la guerra) aquells que desenvoluparen aquesta tasca; de la mateixa manera, no sols calia defendre l’església, també havien de protegirl’ordre que restava, l’ordre dels laboratores ( els que treballaven), englobant dins d’ell la totalitat de la resta de població.

Així, es planteja una societat trifuncional, en la qual cada ordre tenia unaesfera d’actuació pròpia, però que necessitava dels altres ordres per a viure; tots tres en dependència, encara que sempre uns havien de patir més. En efecte, eren els laboratores els encarregats desostenir els altres dos; és a dir, mentre que els oratores salvaven ànimes i pregaven, i els bellatores es dedicaven a la guerra, els laboratores treballaven la terra per a ells, a més de donar-los demenjar, vestir-los, etc. D’ahí, la necessitat de legitimar esta divisió, en la qual uns pocs es beneficiaven del treball de la majoria; era la paraula de Déu: “ la ciudad de Dios (…) dividida en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El feudalismo
  • El feudalismo
  • El Feudalismo
  • el feudalismo
  • EL FEUDALISMO
  • Feudalismo
  • Feudalismo
  • feudalismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS