Fisica

Páginas: 8 (1783 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2013
ENLLAÇ QUÍMIC
Com ja saps, tota la matèria existent en l'Univers està formada per àtoms. Aquests es poden agrupar amb altres d'iguals i constituir les molècules dels elements, o bé amb àtoms diferents per formar les molècules dels compostos.

Però de seguida se'ns plantegen moltes preguntes:
com és que alguns àtoms es poden enllaçar per originar molècules i, en canvi, d'altres no hopoden fer?
Quina força manté units els àtoms que formen un enllaç?
Per què unes molècules tenen unes propietats físiques i químiques ben diferents les unes de les altres?

Principi general de la unió entre àtoms


Avui sabem que la matèria de l'Univers tendeix a evolucionar cap a un estat més estable, de menor energia. Així, seguint aquest principi general, l’enllaç químic és la unióentre àtoms (iguals o diferents) que fa que la molècula resultant tingui més estabilitat que els àtoms per separat.

Com s'aconsegueix aquesta unió?

Estudiant les propietats químiques dels elements es veu que únicament els gasos nobles no formen gairebé cap combinació amb altresàtoms, ni tan sols amb ells mateixos. Són elements estables i molt poc reactius.
La seva estabilitat s'explica pel fet que el nivell (o capa) de valència de tots aquests gasos conté vuit electrons , llevat de l'heli, de capa externa 1s2 .


Aquesta consideració va portar Gilbert Newton Lewis (1875-1946) i Walther Kossel (1888- 1956) a desenvolupar el model electrònic de l'enllaç, basat en laregla de l'octet.


Regla de l'octet

Segons Lewis i Kossel, els àtoms formen enllaços tendint sempre a completar amb vuit electrons el seu nivell (o capa) de valència i, així, aconseguir la mateixa configuració estable dels gasos nobles; és a dir, tendeixen a completar l'octet.
Per assolir aquest objectiu, els àtoms poden guanyar, perdre o compartir electrons, cosa que dóna lloc adiferents tipus d'enllaç: iònic, covalent i metàl·lic.















Recordatori :

Els electrons de valència es consideren els electrons de la capa electrònica més externa de l’estructura de l’àtom. Aquesta capa també s’anomena capa de valència.

La Taula Periòdica

la taula periòdica està dividida en metalls i no-metalls, arrel de la regla de l’octet, uns tenen tendència aperdre electrons i els altres a guanyar-los. A l’hora de diferenciar els tipus d’enllaços serà molt important conèixer aquesta tendència en cada cas.

Els grups i els períodes.
En la taula periòdica els elements s'ordenen per ordre creixent de nombre atòmic, en 7 files  horitzontals anomenades períodes i 18 columnes que constitueixen els 18 grups.
Període és una filera de la taula. En un períodes'agrupen els elements que tenen ocupats els mateixos nivells d'energia. L'últim nivell d'energia ocupat coincideix amb el nombre del període.

Grup d'elements equival a una columna de la Taula Periòdica. En un grup hi ha els elements que presenten el mateix nombre d'electrons en l'últim nivell ocupat o capa de valència. 
Hi ha 18 grups a la Taula Periòdica estàndard. 
Tots els elements d'ungrup tenen propietats físiques i químiques similars perquè tenen la mateixa configuració electrònica en la capa de valència.


Metalls i no-metalls
Els elements es classifiquen en metalls i no-metalls segons les propietats que tenen.
Hi ha uns 80 elements metàl·lics, uns 20 elements no metàl·lics, i 5 o 6, com el carboni o el silici, que són difícils de classificar, són els semi metalls.Gasos nobles:
Situats en el grup 18 de la taula periòdica
Nivells electrònics complets.
No tenen tendència ni a guanyar ni a perdre electrons. 
Molt estables,no es combinen amb altres elements.
Metalls:
Situats a l'esquerra de la taula periòdica.
Tendència a perdre electrons del seu nivell més extern per assolir la configuració electrònica de gas noble.
Forma cations.
No Metalls: ...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • La fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • Física

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS