fisica

Páginas: 10 (2479 palabras) Publicado: 17 de noviembre de 2014
TREBALL
DE FISÍCA I QUÍMICA



El beril·li és un element químic de símbol Be i nombre atòmic 4. És un element alcalinoterri bivalent, tòxic, de color gris, dur, lleuger i trencadís. S'empra principalment com a enduridor en aliatges, (especialment de coure).
Caracteristiques principals:
El beril·li té un dels punts de fusió més alts entre els metalls lleugers. El seumòdul elàstic és aproximadament un 33% major que el de l'acer. Té una conductivitat tèrmica excel·lent, és no magnètic i resisteix l'atac amb àcid nítric. És molt permeable als rajos X i igual que el radi i el poloni allibera neutrons quan és bombardejat amb particules alfa (de l'orde de 30 neutrons per milió de partícules alfa). En condicions normals de pressió i temperatura el beril·liresisteix l'oxidació de l'aire, encara que la propietat de ratllar al vidre es deu probablement a la formació d'una prima capa d'òxid.
Història:
El beril·li (del grec βερυλλoς beril·le) o glucini (de l'anglès glucinium i aquest del grec γλυκυς, dolç) pel sabor de les seves sals, va ser descobert per Louis Nicolas Vauquelin el 1798 en forma d'òxid en el beril·le i la maragda. Friedrich Wöhler i AA. Bussy, de forma independent, van aïllar el metall el 1828 mitjançant reacció de potassi amb clorur de beril·li.
Abundància i obtenció:
El beril·li es troba en 30 minerals diferents, sent els més importants el beril·le i la bertrandita, principals fonts de beril·li comercial, i el crisoberil i la fenaquita. Actualment la majoria del metall s'obté mitjançant reducció del fluorur de beril·liamb magnesi. Les formes precioses del beril·le són l'aiguamarina i la maragda (la maragda comuna, no pas la maragda oriental).
Geogràficament, les majors reserves es troben als Estats Units, que lidera també la producció mundial de beril·li (65%), seguit de Rússia (40%) i Xina (15%). Les reserves mundials s'estima que superen les 80.000 tones.







Isòtops:
El Be 9 és l'únicisòtop estable. El Be 10 es produeix en l'atmosfera terrestre en bombardejar la radiació còsmica l'oxigen i el nitrogen. Atés que el beril·li tendeix a existir en dissolució aquosa amb nivells de pH menors de 5,5, el beril·li atmosfèric format és arrossegat per l'aigua de pluja (el pH de la qual sol ser inferior a 5,5); una vegada a terra, la solució es torna alcalina i en precipita el beril·li,que queda emmagatzemat en el sòl durant molt de temps (vida mitjana d'1,5 milions d'anys) fins que es desintegra en B 10. El Be 10 i els productes que en deriven s'han emprat per a l'estudi dels processos d'erosió, formació a partir del regolita o regòlit i el desenvolupament dels sòls laterítics, així com les variacions en l'activitat solar i l'edat de masses gelades.
El fet que el Be 7 iel Be 8 siguen inestables té profundes conseqüències cosmològiques, ja que això significa que elements més pesants que el beril·li no van poder produir-se per fusió nuclear en el big bang. Més encara, els nivells energètics nuclears del Be 8 són tals (vegeu procés triple alfa) que possibiliten la formació de carboni i, amb això, la l'aparició de la vida basada en el carboni.
Aplicacions:Element d'aliatge, en aliatges coure i beril·li amb una gran varietat d'aplicacions.
En el diagnòstic amb rajos X s'usen primes làmines de beril·li per filtrar la radiació visible, així com en la litografia de rajos X per a la reproducció de circuits integrats.
Moderador de neutrons en reactors nuclears.
Per la seva rigidesa, lleugeresa i estabilitat dimensional, s'empra en la construccióde diversos dispositius com giroscopis, equips informàtics, molles de rellotgeria i instrumental divers.
L'òxid de beril·li s'empra quan és necessària una elevada conductivitat tèrmica i propietats mecàniques, punt de fusió elevat i aïllament elèctric.
Inicialment es van emprar compostos de beril·li en tubs fluorescents, ús abandonat pel perill que representava la beril·liosi....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • La fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • Física

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS