Galzeran

Páginas: 5 (1141 palabras) Publicado: 14 de mayo de 2011
Biologia vegetal

Ruscus Aculeatus

8 de Març de 2010

Planta silvestre de la Península Ibèrica amb algun òrgan vegetatiu modificat

Nom científic:
Ruscus aculeatus

Nom vulgar:
Galzeran, Boix marí, Cirerer de Betlem ...

Situació taxonòmica:
-Regne Vegetal (Plantae)
-Cormòfits (Tracheobionta)
-Espermatòfits (Spermatophyta)
-Angiospermes (Angiospermae)-Monocotiledònies (Monocotyledoneae)
-Asparagòidies (Asparagus)
- Ruscàcia (Ruscaceae) -(Ruscus)
-(Ruscus aculeatus)

Breu descripció morfològica:
El Galzeran es una planta herbàcia perenne que es conserva verda gairebé tot l’any, aquest arbust no sol arribar al metre d’alçada, normalment oscil·la entre els 30 i 90 cm, té una tija verda i arrodonida,erguida i molt ramificada. És una planta dioica, te peus masculins i peus femenins. Les flors son verdoses amb algun toc de lila clar al centre, son petites i poc vistoses, tot al contrari que el fruit; una baia rodona d’un color vermell intens ,que destaca sobre el verd de la planta, amb un diàmetre d’uns 10 cm i conté 2 llavors. El fruit pot tenir aspecte de cirera però es tòxic per al ser humàprovocant entre altres símptomes malestar estomacal.
El període de floració del Ruscus aculeatus comença al mes de febrer i s’allarga fins al mes de maig, un cop entrat l’estiu comença a madurar

En la següent fotografía podem observar el
Galzeran desprès de la maduració, amb
aquests fruits tant atractius.

Usos:
La utilització mes coneguda es com a ornament nadalenc a causa del’espectacularitat dels fruits, també havia estat utilitzat per les seves propietats diürètiques i els brots tendres per a l’alimentació com si fossin espàrrecs. El seu extracte té una multitud de beneficis fitoterapèutics, especialment a la hora de tractar problemes circulatoris com per exemple les hemorroides, també es freqüent a l’hora de fabricar cremes protectores de sol o locions “after shave”

Descripcióde la modificació:
El boix marí presenta dos modificacions en els seus òrgans vegetatius, cosa que el fa especial.
A la part subterrània de la planta no trobem una arrel fasciculada o axonomorfa sinó un rizoma. Els rizomes són tiges subterrànies generalment de creixement horitzontal a diverses profunditats, que poden ramificar-se, creixen indefinidament, en el curs dels anys moren les parts mesvelles però cada any creixen nous brots, així que poden cobrir grans extensions. Aquestes tiges estan carregades de substancies de reserva per cobrir temporades ambientalment desfavorables, molt sovint els rizomes venen associats a fulles modificades, es el cas del Ruscus aculeatus. El rizoma es un gran sistema de multiplicació vegetativa, cada any produeixen arrels que s’endinsen al sòl i tambétiges aèries.

En aquest dibuix es veu clarament una
planta que té un rizoma, i al costat el
rizoma ampliat ; on es pot observar com
surten les tiges aèries i les arrels
subterrànies.

A part dels rizomes, a la part superficial de la planta podem observar una altra modificació aquesta mes peculiar.
Es tracta dels anomenats fil·locladis, que a continuació veurem el que són:
Les fulles delGalzeran són diminutes i han perdut la seva capacitat fotosintètica, en el seu lloc aquesta planta ha desenvolupat unes fulles que anomenem falses, mes grans, al voltant d’uns 10 cm de longitud per uns 5 cm d’amplada i que si fan la fotosíntesi, dic “ fulles falses” perquè en realitat no són fulles sinó tiges amb forma ovalanceolada, o sigui tiges aplanades en forma de fulla, poden afirmar que sontiges i no fulles perquè

enmig d’aquesta creix la flor i el fruit. Les verdaderes i minúscules fulles creixen a l’axil·la d’aquesta expansió de la tija, que anomenem fil·locladi.

A continuació podem observar 2 fotografies dels fil·locladis del Ruscus aculeatus.

Es pot veure clarament com la flor creix enmig del fil·locladi demostrant així que es una tija i no una fulla.

Aquí el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS