GEOSFERA

Páginas: 9 (2207 palabras) Publicado: 9 de marzo de 2015
GEOSFERA

Risc: Procés geològic natural, induit o mixt que generaun dany econòmic o social per una comunitat humana.

Induit: Desencadenats artificialment per l’acció humana
Natural: - Externs: profocats per la geodinàmica externa i els processos geològics externs – interns:
Mixt: Resultants de les alteracions humanes de la dinamica natural

RISCS GEOLÒGICS INTERNS
1. VOLCANS







Els volcanses poden classificar segons el tipus de les seves erupcions. Aquestes es diferencien per la intensitat i la naturalesa de l'activitat explosiva del volcà. El grau d'explosivitat depèn, en gran part, de la viscositat de la lava; els més viscosos produeixen erupcions més violentes que generen grans núvols piroclàstics, mentre que altres erupcions amb magma de baixa viscositat no són molt violentes.Tipus d’explosions:
.Efusives: més fluida
Explosves: més viscosa.
Erupcions hawaianes; 
-Magmes són molt fluids que ascendeixen a gran velocitat, pobres en gasos, de composició bàsica, sobretot basalts.
-L’emissió de colades construeix un edifici volcànic de pendents suaus i forma d’escut.
-Són perillosos per la formació de rius  lava que poden  arribar distàncies quilomètriques provocantincendis i destruint infraestructures. Aquests tipus de volcans els trobem a les illes Hawai, el Kilauea i el Mauna Loa.
Perill O
 Erupcions estrombolianes;  .
-Gasos atrapats s'acumulen davall de la lava i periòdicament són expulsades a l'aire masses de lava i cendres.
-Són volcans amb pendents molt pronunciades ja que les  petites erupcions de lava molt espessa des del cràter principal no arribenlluny, la qual cosa fa que el con vagi creixent  en alçada.
-Són erupcions de perillositat baixa, el volcà tipus és l’Estròmboli a les illes Eòliques d’Itàlia.
Perill 1-2
Erupcions vulcanianes; 
-Emeten magmes de composició intermèdia (andesites basàltiques).
-Són erupcions mitjanes provocades al destapar-se els conductes volcànics obstruïts per laves o domus d’erupcions anteriors.
-Les explosions esprodueixen en intervals molt curts
-Caracteritzades per espectaculars núvols foscos compostos de cendres i vapor d'aigua.
-Normalment són erupcions de baixa perillositat, tot i que poden emetre de forma balística grans  blocs a distàncies considerables. El volcà tipus és Vulcano  a les illes Eòliques.

Perill 3-4

Erupcions plinianes; 
-Magmes silicis d’alta viscositat.
-Riques en gasos,  queal dissoldre’s en el magma provoquen la seva fragmentació en piroclasts, expulsant  gran quantitat de pedra tosca i cendra.
-D’alt risc, s’emeten de manera estable, tant en volum com en velocitat .
-Formen grans  columnes  de fum i cendra en forma de xampinyó que agafen molta alçada, al caure la cendra fina pot dipositar-se sobre grans àrees, en gruixudes capes.
-Les explosions són molt violentesi destrossen sovint la part superior del cràter que col·lapsa i forma  calderes de grans dimensions.
-l'erupció del Krakatoa de 1883 a Indonèsia i l'erupció de 1980 del mont Saint Helens a la costa oest dels Estats Units.
Perill 5-7
Factors de risc:
Exposició: Les arees volcániques solen estar superpoblades a causa de que els volcans proporcionen tarres fèrtils, recursos minerals i energíageotèrmica.
Vulnerabilitat: el grau de vulnerabilitat inclou el greu de consciència en front del perill, l’estat de les infraestructures, l’existència de mesures de tipus polític i la capacitat economica de la població per a fer-li front, per tant com més pobres el país més vulnerable.
Perillositat: Depen de la magnitud de la propia catàstrofe en els volcans serà en funció del tipus d’erupció, de laseva distribució geogràfica, de l’area total afectada i la freqüència amb la qual es repeteix.


Perills indirectes
Lahars: Rius de fang produïts per la fusió del gel o neu a la cimera del volcans més alts. Arrassament de poblacions i cultius.
Tsunamis: Ones gigantesques produïdes per un terretrèmol submarí que pot ser originat pel desplom quanes forma una caldera o pel desplaçament de molts de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • las geosfera
  • la geosfera
  • La geosfera
  • La Geosfera
  • Geosferas
  • geosfera
  • La Geosfera
  • La Geosfera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS