Guia De L'Educació Física A Primària

Páginas: 22 (5457 palabras) Publicado: 7 de diciembre de 2012
Capacitats perceptiu-motrius

Són les que estan relacionades amb els sentits i els centres nerviosos. Aquestes ens ajuden a desenvolupar el moviment i els processos d’aprenentatge. El desenvolupament d’aquestes capacitats millora la capacitat cognitiva, social y motora del nen.

La importància d’aquestes capacitats, les quals s’interrelacionen amb capacitats condicionals fan que el nenguanyi en confiança, autoestima, sociabilitat, etc. Tal i com es veurà més endavant, tenir una bona capacitat perceptiu motriu permet que el nen pugui jugar al mateix nivell que els nens que tinguin el mateix nivell maduratiu i per tant ajuda en el procés de sociabilització del nen. Això fa alhora que l’autoestima i confiança de l’infant vagi en augment i per tant el seu rendiment escolar siguiadequat.
També, el desenvolupament d’aquestes capacitats fa que el nen sigui capaç de desenvolupar la seva autonomia (capacitat motora) i d’aquesta manera sigui capaç de realitzar per si mateix totes les feines encomanades.

Si el propi bebè és qui es posa les seves metes, som nosaltres, com a mestres que hem de posar estímuls per què els nostres alumnes exercitin aquestes capacitat d’una maneranatural. Fent exercicis que siguin variats i divertits. (Berthental; Clifton, 1998)
Es per això que el joc esdevé una eina d’estímul i aprenentatge importantíssima. A través del joc aprenen a utilitzar el músculs, a coordinar el que veuen amb el que fan i a dominar el món. El desenvolupament es realitza de dues maneres: D’una manera social al interactuar amb altres nens i un aprenentatgecognoscitiu coneixent el seu voltant. (Diane E. Papalia; Sally Wendkos Olds 1992).

En un àmbit més biològic, el desenvolupament integral del nen amb l’exercici afecta també a les seves connexions neuronals.
Naixem amb milions i milions de neurones i de connexions entre elles. Al llarg de la nostra existència aquestes neurones aniran desapareixent. Aquest fenomen es coneix com poda neuronal. Aquestesneurones moren però unes altres enforteixen les seves connexions amb les altres. Són les neurones estimulades las que enforteixen la seva capacitat de transmetre informació, millorant d’aquesta manera les accions relaciones amb elles.

Està demostrat que ambients amb estimulació , sensorial i motora, adequada afavoreixen el creixement de les connexions i per tant aquest cervell te una majoractivitat neuroquímica, la qual cosa afavoreix un alt nivell d’aprenentatge futur. El factor de creixement neuronal juga al nostre favor. Aquest abonament natural per neurones ajuda a que les connexions necessàries pel moviment s’enforteixin.
Pràcticament el cos ho fa tot. El que hem de fer nosaltres com a futurs mestres és idear situacions que siguin prou motivadores pel nen i sobre tot que siguinnaturals i que el nen les hi vegi utilitat.

També s’ha demostrat que quan alguna part del cervell mor o pateix algun accident, les altres parts assumeixen les funcions. Això es gràcies a la plasticitat del nostre cervell i la capacitat d’adaptació que tenim.

Quines són i perquè són tan importants?
* Lateralitat
La lateralitat és la dominància de un costat sobre l’altre. Existeixendiferents nivells: Tren inferior, tren superior, vista, oïda, etc.
Aquesta capacitat no és innata en l’individu sinó que es va adquirint al llarg de la vida. A mida que madurem anem estructurant l’ús del nostre cos i definint quina serà la mà amb la que escriurem o el peu amb el que xutarem una pilota.
Una correcta educació motriu contribueix a tenir una lateralitat definida i per tant una correctaorientació esquerra-dreta, a més permet tenir una correcta organització espaial (Rigal, 2006) o sigui, que millorem la capacitat de col·locar-nos a l’espai en relació al nostre voltant.
Diversos tipus de lateralitat poden ser: Esquerrans (dominància de l’esquerra), dretans (dominància de la dreta), ambidextres (utilització indistinta dels dos costats) o lateralitat creuada (escriu amb la dreta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guia De Observacion A Escuela Primaria. (Educacion Fisica)
  • La Loe A L'Educació Física
  • Guía de Educación Fisica en Primaria
  • Guia de activacion fisica para primaria
  • Guia fisica
  • Guia De Fisica
  • Guía de Fisica
  • Guia de fisica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS