Hamlet

Páginas: 5 (1060 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2011
Hamlet, William Shakespeare

Stratford upon Avon (1564-1616), més conegut amb el nom de William Shakespeare, va ser considerat l’escriptor més important de la llengua anglesa i un dels més reconeguts en la literatura universal. Les seves obres teatrals han sigut i són representades per tot el món, a més de haver estat traduïdes a més de setanta llengües, també són conegudes cites o neologismesque han passat a formar part de l’ús quotidià. L’obra de Hamlet va ser un dels treballs més populars i des de 1879 es representa al Royal Shakespeare Company, des de que es va escriure fins a l’actualitat ha estat representada per més de quatre-cents actors i actrius i ha sigut una de les més filmades, a més ha inspirat a escriptors com Goethe, Dickens, Joyce o Murdoch, ja que es una historiacapaç de ser adaptada y narrada múltiples vegades.

Hamlet es una tragèdia escrita entre 1599-1601; es l’obra més llarga escrita per Shakespeare i una de les més poderoses i influenciable de la literatura; probablement l’autor es va basar en la llegenda de Amleth. L’obra s’emmarca al regne de Dinamarca, en ella s’explica com el príncep Hamlet es venja del seu tiet Claudio, qui va assassinar al reiper tal de poder governar el país i casar-se amb la reina. L’obra mostra la demència real i fingida, a més a més d’explorar temes com la traïció , venjança, incest, corrupció moral i la bogeria. Hamlet de Dinamarca, fill del rei de Dinamarca, després de descobrir que el seu tiet Claudio va enverinar al seu pare promet venjar-lo. En primer moment ell no està segur de que la informació sigui verídica,però sospita quan veu que el seu tiet l’està espiant, i comença a canviar el seu caràcter. Per descobrir si el fantasma del seu pare li diu la veritat, Hamlet vol representar l’assassinat mitjançant una obra de teatre, d’aquesta manera intentarà que confessi el seu assassinat. Després d’aquest succés la reina, Gertrudis, vol conèixer els motius pel qual el seu fill actua de manera irracional, idurant la conversa Hamlet, que està obsessionat amb el rei, mata a Poloni que estava escoltant la conversa, pensant que era Claudi.

Posteriorment el fantasma del rei reapareix i li demana a Hamlet que finalitzi la venjança, però Claudi l’envia a Anglaterra per a que l’assassinin, tot i que aconsegueix escapat falsificant l’ordre del rei. Quan torna a Dinamarca Ofelia s’ha suïcididat, després detindre un fort atac de bogeria i Laertes ha tornar de França per venjar la mort del seu pare. El fill de Poloni, després de haver planejat amb Claudi una venjança: posar verí a l’espasa de Laertes, i també a la beguda que el rei li oferirà en cas de vèncer a la batalla. El dia de l’enfrontament; Laertes fereix a Hamlet amb l’espasa enverinada, però ell és a temps de retornar-li i escoltar laconfessió on li explica el pla de Claudi, després de sentir les últimes paraules de Laertes; Hamlet, en un atac de colera, clava de nou la mateixa espasa enverinada al rei Claudi. Per altra banda, Gertrudis també mor, ja que pren el vi que Claudi tenia preparat per al seu fill en cas de vèncer a Laertes. L’obra finalitza amb l’entrada de Fortimbrás, declarat nou hereter del tro de Elisonar, quiofereix un funeral militar en honor a Hamlet. Els personatges principals representen valors i característiques psicològiques, relacionades amb el comportament humà, per exemple: Hamlet; presentat com un personatge dual que lluita entre la raó i la bogeria; entre el bé i el mal; amor i odi a la seva mare, ja que sent que ha traït al seu pare. Se’l associa amb l’autocontrol, ja que espera al millor momentper realitzar els seus propòsits de venjança; a més de irresolut, vacil·lant i egocèntric. En canvi Claudi, considerat l’antagonista, actua ràpidament i amb fermesa quan se sent amenaçat; caracteritzat per utilitzar la seva intel·ligència per persuadir als que el rodegen. Se’l considera la maldat, ja que fou capaç d’assassinar al seu germà i casar-se amb la seva cunyada per accedir al tro....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hamlet
  • Hamlet
  • HAMLET
  • Hamlet
  • hamlet
  • Hamlet
  • hamlet
  • Hamlet

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS