Hipatia

Páginas: 9 (2217 palabras) Publicado: 4 de enero de 2015
La primera dona coneguda, va liderar l'escola neoplatònica a principis del segle V. El que se sap d'ella és a través dels escrits dels seus deixebles.
Ens va obrir camí a les dones que després hem tingut l'oportunitat d'estudiar, de desenvolupar lliurement una professió i escollir la nostra forma de vida.
Es va distingir per buscar i dir sempre la veritat enfront de les convencions del'època. Va morir aproximadament als 60 anys (març 415), no estava enfrontada als cristians, cap font corrobora que fura l'última científica de la Biblioteca d'Alexandria, ni que va donar classes allà i tampoc està demostrada que la Biblioteca es destruís després de la seva mort.
Era una dona lliure, pluralista, científica i ensenyava a casa a alumnes de diferents creences i ideologies. Estava encontra era de tot fonamentalisme, fora cristià, jueu o ateu.
(El poc que es coneix sobre la seva vida es deu a les carta que s'han conservat de Sinesi de Cirene, un dels seus alumnes que va arribar a ser un dels seus millors amics i bisbe de ptolemaica al 409 o 410 (cristià)).
Va néixer aproximadament cap al 355.
El seu pare va ser l'encarregat d'instruir en les matemàtiques i l'astronomia.
Perles cartes de Sinesi se sap que les seves classes eren diàlegs en ​​els quals ella i els seus alumnes discuteixen sobre filosofia, matemàtiques, astronomia, ètica i religió. Diàlegs on s'entrellacen el coneixement de la mística pitagòrica dels nombres que porta a la unió amb el diví, la reflexió sobre la saviesa i la perfecció ètica que identifiquen amb la bellesa.
Va estar casada amb elfilòsof Isidro i rendia culte als déus pagans. (No era seguidora dels déus i herois grecs.)
Es va mantenir al marge dels conflictes entre pagans i cristians però sí va intervenir en assumptes municipals ja que també era una dona entre l'alta aristocràcia. Representants polítics i d'altes classes recorrien a ella a la recerca de consells.
Ciril tenia una gran enveja a Hipàtia i no suportava lainfluència que tenia sobre els polítics imperials i municipals això va fer que els seus seguidors iniciessin rumors que ella tenia embruixat a Orestes a través de màgia negra per posar-se en contra de Ciril i els cristians i això provocar un ambient que va fer possible que un dia de març de 415 quan tornava en carruatge del seu passeig diari, un grup liderat per un tal Pedro, (lector a l'església) la vantreure d'aquest, l'arrosseguen fins a l'església del Cesarió i allà la van matar amb fragments de ceràmica, cremant després els seus restes en un lloc als afores de la ciutat.




Hipatia va néixer en un lloc i un moment històric en què els debats científics, especialment aquells relacionats amb la posició de la Terra, l'univers i, per descomptat, també de confrontació.
Neix i es cria en uncontext de convivència religiosa, cultural i intel·lectual que diu que els planetes giraven en cercles perfectes voltant de la Terra (concepció geocèntrica elaborada inicialment per Aristòtil i posteriorment millorada per Ptolomeo)
Una persona erudita i respectada a Alexandria en una època on la dona tenia molt poca consideració, ella va aconseguir guanyar-se el respecte sense encasellar-se enels supòsits destinacions que en aquell moment estaven dirigits a les dones.
Podem situar-la dins l'escola neoplatònica. Situem l'inici de les idees neoplatòniques en els pitagòrics. El seu sistema de pensament estava basat en la contemplació i descobriment del cosmos com un univers ordenat per unes lleis cognoscibles. Les matemàtiques, que encarraban a la perfecció, eren la guia moral delspitagòrics. Segons ells, totes les coses, eren números, per tant, la base de tota la natura havia de ser numèrica. Una de les característiques a destacar era que s'admetia a les dones en igualtat. L'estudi i l'especulació matemàtica i cosmològica per arribar a conèixer la perfecció o la ciència suprema (Déu) que els fes conèixer la realitat de les coses.
Va estar influïda per les creences de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hipatia
  • Hipatia
  • Hipatia
  • Hipatia
  • Hipatia
  • Hipatia
  • Hipátia
  • Hipatia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS