Historia contemporania

Páginas: 20 (4812 palabras) Publicado: 19 de enero de 2012
HISTÒRIA CONTEMPORÀNEA COMPARADA II

1. UNIFICACIÓ ITALIANA
Situació política abans de la unificació
Des de la fi de l’Imperi Romà, la península itàlica estava dividida en 9 Estats i regnes independents o controlats per Àustria: Regne de Piemont-Sardenya, Llombardia, Veneto, Ducat de la Toscana, Parma, Mòdena, Regne de les dues Sicílies, Estats Pontificis i San Marino. Tots ells compartientan raça com un mateix passat històric.
Situació econòmica i demogràfica
Entre 1800 i 1850 augmenta dràsticament la població, concentrada majoritàriament al Regne de Sardenya, al de les dues Sicílies, Llombardia i Veneto. Durant aquest període es duen a terme una sèrie de canvis econòmics: augmenta la producció agrícola, els estats del nord impulsen noves tècniques de producció mentre que lazona central s’hi queda al marge, a partir de la dècada de 1830 el Piemont desenvolupa una important indústria tèxtil que ocupa a la majoria de la població, la comercialització de l’oli també agafa importància a les dues Sicílies, etc.
Situació social
Tot i que no es restableix del tot l’Antic Règim, la terra continua sent el centre de les jerarquies socials. Mentre al sud les grans propietatsencara són existents, als estats del centre i del nord la figura de la parceria és majoritària. Les condicions de vida dels camperols van millorant lentament. La noblesa té un paper social important, però mica a mica el va perdent, fent de la burgesia una força forta i amb centralitat política i social.
Situació cultural (il rissorgimento)
Importància dels estudiants i les facultats, així com dela premsa (difón ideals i democratitza i liberalitza el saber). El Romanticisme italià trenca amb les constants referències amb el passat romà. Sorgeix l’idea del rissorgimento (ressorgiment de la Itàlia unida), que defensava una identitat cultural i uns sentiments específicament italians. La literatura del rissorgimento compartia tres elements: la crítica dels règims estrangers, la celebració delgloriós passat italià i el testimoni del patiment i martiri del poble italià. L’obra lírica esdevé el gènere més popular, i serveix per fer ressò de les aspiracions nacionals . Els principals autors van ser Rossini, Bellini, Donizetti i Verdi. Aquest últim va compondre la música de l’obra Nabucco, que esdevingué un càntic patriòtic pel poble italià. Àustria, però, va censurar a la mesura que podiaqualsevol manifestació cultural pròpia del rissorgimento.
Sorgeixen tres apostes per la unificació:
* La neoguelfisme: planteja que el Papa (Pius XI) ha de ser qui lideri la confederació dels estats.
* La republicana: el màxim exponent n’és G.Mazzini, que funda l’any 1831 “La Jove Itàlia”.
* La monàrquica: el màxim representant és el Compte de Cavour, que aposta pel rei delPiemont i de la casa de Savoia.
Cronologia de la unificació
* 1848 fracàs de les revoltes del nord i de Roma.
* 1850 el Compta de Cavour entra al govern piemontès. Es proposa modernitzar el Piemont, promocionar els ports, trens i canals, suprimeix les duanes i busca un aliat fort (França).
* 1853-1856 s’aprofita la Guerra de Crimea, on el Piemont hi envia soldats, per internacionalitzar idonar a conèixer la causa italiana a les potències europees.
* 1858 els Pombiers (Piemont i França) pacten secretament contra Àustria.
* 1859 Piemont annexiona a Llombardia.
* 1860 Piemont annexiona a Parma, Mòdena i Toscana.
* Maig de 1860 Garibaldi empren l’expedició de les Mil Camises Vermelles, passant per Palerm i Nàpols i avançant cap a Roma.
* Octubre 1860 reunió entreGaribaldi i el rei de Teano Victor Emanuel II.
* Març 1861 Victor Emanuel és proclamat rei d’Itàlia. Es forma el primer govern pocs dies després. La capital del nou regne seria Torí, mentre que Roma, Laci i Veneto en quedaven al marge.
* 1866 Pacte secret entre Prússia i Itàlia que estableix la devolució dels territoris controlats per part d’Àustria al llarg de la península itàlica. Al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • història del món contemporani
  • historia del pensament contemporani
  • Pac 2 Historia Contemporània
  • Historia Contemporania
  • Historia contemporania de la republica bolivariana de venezuela
  • historia contemporania
  • Historia Contemporania
  • historia contemporania

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS