jitdfuhp

Páginas: 3 (702 palabras) Publicado: 12 de enero de 2014

GUIA CLINICA
Corbes de referència de creixement fetal a Catalunya

En els anys 1996 i 1997 es varen publicar les primeres corbes de creixement intrauterí elaborades a nivell hospitalari aBiscaia1 i Madrid2 respectivament. A l’any 1998 es va presentar, per primera vegada a l'Estat espanyol, l’elaboració d’unes corbes de pes neonatal a partir d’una mostra teòricament representativa delshospitals espanyols amb servei d’obstetrícia i ginecologia3. En total hi van col·laborar 37 hospitals de forma voluntària, fet que podria afectar la generabilitat de les corbes perquè lescaracterístiques de les poblacions ateses en aquests hospitals podrien no ser les mateixes que la dels no participants. Les corbes neonatals més importants a nivell d’Espanya es varen publicar en l’estudiUmbral’944, realitzat per la Societat Espanyola de Neonatologia i que va incloure 18.032 nadons ingressats en 77 hospitals. Atès que només es tractava de nadons ingressats, són corbes amb valor fins les 34setmanes de gestació, doncs tots aquests nadons són sempre ingressats a tots els hospitals participants.

A Catalunya també hi ha corbes hospitalàries, com les elaborades a l’any 1982 a l’Hospital Clínici Casa Maternitat a Barcelona5, i a partir del 1988 a l’Hospital Valle de Hebrón de Barcelona6-8. Tanmateix, no hi ha cap corba representativa de tota la població neonatal catalana que permeticonèixer el indicador poblacional de percentatge de baix pes al néixer par l’edat gestacional ni que serveixi com a instrument pels professionals sanitaris per valorar el risc del fetus o del nounat.

L’any2003 es va iniciar aquest projecte que es presenta amb l’objectiu d’elaborar les corbes i les taules de normalitat de pes segons l’edat gestacional per a la població neonatal catalana estratificadesper sexe i part múltiple (únics, bessons i trigèmins) a partir de les dades dels naixements que s’havien produït a Catalunya entre 1997 i 2001.

Es tracta d’un estudi de disseny transversal...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS