jmm's

Páginas: 10 (2370 palabras) Publicado: 1 de diciembre de 2013
PRÀCTICA TEMA 5
TRANSFORMACIONS AGRÀRIES I EXPANSIÓ INDUSTRIAL AL SEGLE XIX
Exercici 1. Condicions de treball a una colònia fabril
Els obrers de la colònia hi entren resant el rosari i en surten resant; estan amuntegats en habitacions immundes; se’ls impedeix de llegir periòdics que no siguin essencialment catòlics i estan obligats a comprar tots els aliments a la cantina de la colònia. Eldiumenge al matí el patró ja s’ha embutxacat tots els jornals de la setmana que acaba de pagar. No és més que un canvi, no és un pagament. Els diners passen de la caixa del fabricant a mans del treballador, i d’aquestes torna a la caixa del fabricant per conducte de la botiga d’ultramarins, que és seva; del cafè, de la fleca, dels habitatges, de l’estanc, que també són seus. Però no acaba aquíl’escàndol. Tot és seu i, per regla general, és molt dolent.
FONT: Miquel IZARD. El segle XIX. Burgesos i proletaris. Barcelona: Dopesa, 1978, p. 87.
Pregunta 1
a) Descriviu el tipus de font i digueu de què tracta.
És una font textual que tracta en la forma en que vivien el dia a dia els obrers a la colònia, de manera desconsiderada, com eren explotats i enganyats (doncs el petit sou que tenien noels servia quasi ni per a subsistir).
b) Digueu quin és el context històric de les dades que proporciona la font.
El context històric que tracta la font és del segle XIX un moment on la indústria va desplaçar l’agricultura com a activitat econòmica principal, alhora que la producció d’intercanvi de béns creixien en unes proporcions fins aleshores desconegudes.
La mecanització i l’ús del’energia inanimada van canviar radicalment les formes de producció. Tot això va modificar l’estructura econòmica i l’organització de la societat (capitalisme).
Catalunya es va incorporar a aquesta transformació econòmica a partir del 1830, i a mitjans del segle XIX. El conjunt d’Espanya però, no es va industrialitzar plenament, degut a que l’economia agrària hi era encara predominant
c) Expliqueu elcontingut de la font.
La font mostra les pèssimes condicions de vida que tenien els obrers de les colònies. Conviuen en habitacions , i tenen l’obligació de llegir només periòdics catòlics i comprar el que s’ofereix a la colònia.
També la font ens mostra el recorregut que té els diners que el patró paga als seus jornalers, i la ràpida manera de com aquests torna a les seves mans, a causa delspreus que aquest imposa als seus productes.

Pregunta 2
a) Expliqueu les característiques de la indústria catalana, (tenint en compte els tipus de
fàbriques existents, les condicions de vida i de treball que hi havia i les tendències de l’associacionisme obrer, des de l’inici de la Restauració fins al 1898.)
A mitjans del segle XVIII ja hi havia a Catalunya una important producciómanufacturera d’indianes (teixits de cotó estampats). Aquest procés d’ industrialització, però, es veuria estroncat a inicis del segle XIX a causa de l’esclat de la Guerra del Francès. Així, el desenvolupament de la indústria tèxtil catalana va haver d’esperar fins als anys trenta i va haver de fer front a dues limitacions força importants que van condicionar la seva evolució: les manques energètiques i lafeblesa del mercat espanyol.
En primer lloc, a causa de la pobresa del subsòl català, escàs en carbó, i a les dificultats de transport per proveir-se de l’hulla procedent d’Astúries, va donar-se una dependència energètica de l’estranger, especialment de la Gran Bretanya, d’on provindria la major part del carbó que es consumia a la Catalunya industrial.
En segon lloc, el tèxtil català va haver defer front a la feblesa del mercat espanyol, que es trobava constituït bàsicament per una pagesia amb poca capacitat adquisitiva, fet que suposava una demanda minsa i lligada a les fluctuacions d’una producció agrària endarrerida i exposada a les crisis de subsistència.
D’aquesta manera, la indústria tèxtil va esdevenir un sector que exigia constantment al govern la promulgació de mesures...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS