Kafka

Páginas: 7 (1716 palabras) Publicado: 16 de abril de 2012
LITERATURA
Literatures del segle XX i F. Kafka

Innovacions de la novel·la (finals segle XIX-s. XX)






Deixa de ser el reflex fidel de la realitat  es converteix en un mitjà d'expressió subjectiva de la realitat interna o d'un món recreat per l'autor. El relat perd la linealitat cronològica  apareix la superposició temporal, la narració desordenada dels fets. L'autor perd laomnisciència (renúncia a relatar tots els secrets dels personatges als que deixa en llibertat perquè per ells mateixos mostrin al lector a través dels seus actes els seus sentiments, vivències, etc.  l'autor desapareix de la seva obra, distanciant-se. El lector ha de cercar, decidir i interpretar la manera d'actuar dels personatges que, a més, no són retratats per l'autor.

Innovacions de lanovel·la (finals segle XIX-s. XX)






Apareix el monòleg interior com a manifestació directa, lliure i autosuficient dels personatges (semblen tenir vida pròpia). Els novel·listes trenquen amb el punt de vista únic, creant una visió múltiple de successos, desajusts i tensions entre els diferents enfocaments narratius, aconseguint una novel·la de diverses dimensions. La novel·la és unatrama d'esdeveniments sense necessitat d'intriga ni d'un final tancat. Els destins dels personatges s'entrecreuen, es creuen, es separen, segons el desordre de la pròpia vida, en la qual res acaba definitivament.

La novel·la segons Aguiar e Silva


«al declinar el siglo XIX y en los primeros años del XX, comienza a gestarse la crisis y la metamorfosis de la novela moderna con relación a losmodelos, considerados como “clásicos” del siglo XIX: aparecen las novelas de análisis psicológico de Marcel Proust y de Virginia Wolf; James Joyce crea sus grandes novelas de dimensiones míticas, construidas en torno a las recurrencias de los arquetipos (Ulysses); Kafka da a conocer sus novelas simbólicas y alegóricas. Se renuevan los temas, se exploran nuevos dominios del individuo y de lasociedad, se modifican profundamente las técnicas de narrar, de construir la trama, de presentar los personajes. Se suceden la novela neorrealista, la existencialista, el nouveau roman. La novela, en fin, no cesa de revestir formas nuevas y de expresar nuevos contenidos, en una singular manifestación de perenne inquietud estética y espiritual del hombre. Según algunos críticos, la novela actual, despuésde tan profundas y numerosas metamorfosis y aventuras, sufre una crisis impalpable y se aproxima a su declive y agotamiento. Sea cual fuere el valor de tal profecía, hay un hecho indiscutible: la novela sigue siendo la forma literaria más importante de nuestro tiempo, por las posibilidades que ofrece al autor y por la difusión e influjo que logra entre el público» (pp. 222-223).

Franz Kafka(1883-1924)

Kafka i Praga: context






Franz Kafka neix el 3 de juliol de 1883 a Praga (capital del regne de Bohèmia, província de l'Imperi austrohongarès). Praga  cruïlla en què conviuen tres pobles i tres cultures diferents: la germànica, la txeca i la jueva. Població de Praga:
1. 2.

Població majoritària constituïda per un proletariat d'origen txec (= resultat de la immigracióproduïda des de les zones rurals a la capital). Una altra població: una classe hegemònica reduïda, en part d'origen alemany i en part jueu. Població jueva integrada per comerciants i homes de negocis provinents de diversos punts de la província, i que s'havia assimilat a la burgesia alemanya  els seus comportaments econòmico-socials i culturals eren germanòfils.





En conseqüència:fortes tensions nacionalistes i religioses. Hebraisme amb conflicte intern: ferma ortodòxia versus tendència liberal. El 1918, després de la dissolució de l'Imperi austrohongarès, Praga es convertirà en la capital de la nova república txecoslovaca.

Kafka i l’àmbit familiar








Kafka pertany a una d’aquelles famílies jueves assimilada a la burgesia alemanya. Aquesta situació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • kafka
  • Kafka
  • Kafka
  • Kafka
  • kafka
  • Kafka
  • Kafka
  • Kafka

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS