Kant

Páginas: 5 (1144 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2013
1. La raó il·lustrada i el concepte del progrés.

1.1. Claus per entendre la il·lustració.

La il·lustració va ser un moviment cultural i intel·lectual que va abastar tot Europa i que va esdevenir durant tot el segle XVIII. Els il·lustrats volien incrementar els nostres coneixements i utilitzar la raó com a única guia. Volien lluitar contra aquells que amagaven la veritat, ja que pensavenque a la veritat només s’arribava mitjançant la pròpia raó i no mitjançant l’autoritat o la imposició. És van renovar les ciències, la política, la filosofia i la societat mitjançant ideals amb els quals volien educar la societat. Volien contribuir al progrés de la societat i afirmaven que no més era possible amb una població culta.
El representants que tenien la mateixa mentalitat i les mateixesinquietuds reflectides en els ideals il·lustrats, es diferencien en tres etapes diferents:
Primera etapa:
Locke
Montesquieu
Voltaire
Segona etapa:
Buffon
Hume
Diderot
Rousseau
La Mettrie
Frankiln
Condillac
Etc.
Tercera etapa:
Kant
Lessing
Turgot
Beccaria
Wieland
Etc.

1.2. El concepte de la raó il·lustrada

Segons Kant, la il·lustració és un imperatiu de l’ésser humà per al’ésser humà. La il·lustració neix de l’aplicació de la raó a tots els dominis del saber humà. Segons l’autor l’ésser humà ha de guiar-se solament pel seu propi enteniment, per la seva raó.
Trobem doncs dos tipus de raons.
A) La raó crítica
La raó ha de ser crítica per portar a terme un replantejament de tots els valors socials establerts i admesos fins llavors. Es proposa un exercici críticde la raó. La idea de raó crítica va unida a la idea de progrés i a la idea de moralitat. L’objectiu del pensament i de la filosofia és posar la moralitat a l’alçada del coneixement científic.

B) La raó tolerant
És una raó crítica i alhora tolerant, ja que ho analitza tot, seguint un principi bàsic de la il·lustració com es la tolerància. Per a la possible existència d’un lloc amb una raótolerant primer ha d’existir un lloc lliure on pensar no es consideri perillós.

2. Idealisme transcendental.

2.1. Claus per entendre la filosofia de Kant. Projecte Kantià.

Kant va pensar que hi havia facetes en la vida de l’ésser humà en què la raó havia d’intervenir, com en els interessos essencials de la raó. Aquests interessos es poden resumir en diferents preguntes. Què puc conèixer, quèpuc fer i què puc esperar.
La primera té com objectiu establir els principis des dels quals és possible obtenir un coneixement científic de la naturalesa i conèixer els límits dins dels quals, és possible aquest coneixement.
La segona te l’objectiu d’establir i justificar els principis de l’acció i les condicions de la llibertat. Les disciplines filosòfiques que permetran assolir aquestobjectiu: l’ètica i la moral.
Per últim la tercera pregunta te com a objectiu el destí últim de l’ésser humà i les condicions de la seva realització. Mitjançant la història i la religió.

2.2. Origen i constitució del coneixement. Crítica de la raó pura.

Tipus de coneixement: trobem dos tipus de coneixement el coneixement sensible, que te com a facultat la sensibilitat, amb el que obteniml’experiència o les percepcions. I per una altre banda tenim el coneixement intel·lectual, que implica dos facultats diferents l’enteniment i la raó. Mitjançant l’enteniment obtenim els judicis. Mitjançant la raó obtenim el raonament, amb el qual relacionem uns judicis amb uns altres trobant els principis generals.
La crítica de la raó pura proposa trobar-ne una síntesi respecte al problema delconeixement, a partir de la reinterpretació de diferents elements del racionalisme i de l’empirisme. Kant proposa un nou mètode: crític o transcendental.

Estructura de la crítica de la raó pura.
Estètica transcendental: aquesta estudia les condicions que fan possible el coneixement sensible, juntament amb les condicions que fan possible els judicis sintètics a priori en les matemàtiques. Això ho fa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Kant
  • Kant...
  • Kant
  • Kant
  • kant
  • kant
  • Kant
  • Kant

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS