Kdjshkljfk

Páginas: 7 (1548 palabras) Publicado: 22 de febrero de 2013
Filosofia Curs 2012-2013

1- Introducció a la Filosofia

Per què és necessària la filosofia?
La gent (inclosos nosaltres)…
 … té problemes
 … no aconsegueix ser feliç  … està estressada  … no troba sentit a allò que fa

 FEM I NO SABEM PER QUÈ FEM  La qüestió és VIURE PER INÈRCIA o bé

VIURE JUSTIFICADAMENT
2

1-Introducció a la filosofia

Per què és necessària lafilosofia?
 Aparentment, fa més nosa que servei

perquè…
 



Hi ha una manca d’acord entre els diferents enfocaments Té una caràcter residual. Actualment, la física, la psicologia, la sociologia, la lingüística, etc… han adquirit les grans preguntes filosòfiques Hermetisme en el discurs. Terminologia molt especialitzada

1-Introducció a la filosofia

3

Per què és necessària lafilosofia?
Però l’actitud filosòfica és vigent perquè:
 És problemitzadora. Es fa preguntes (malgrat no 
  

sempre arribi a les respostes) És universalista i interdisciplinària. Intenta abastar tota la realitat És crítica. Ataca els temes de soca-rel sense donar res per suposat És clarificadora. Ajuda a sortir-nos de la comprensió deficient que implica el llenguatge És pràctica. El seu interèsés orientar-nos en la vida.
1-Introducció a la filosofia 4

:

Amor/estima

Què és la Filosofia? : Saviesa
La paraula filosofia vol dir "amor a la saviesa". Segons Diògenes Laerci (segle II a. C.), Pitàgores va ser el primer que va utilitzar el terme filosofia. Segons Pitàgores només els déus són savis, els homes tenen una tendència natural cap a la saviesa, tenen un desig oafany de saber. En la filosofia sempre han persistit dos elements que es necessiten mútuament: la consciència de les nostres limitacions (de la nostra pròpia ignorància) i el desig que ens estimula a conèixer allò que ignorem.

1-Introducció a la filosofia

5

Què és la Filosofia?
 És la disciplina científica més antiga de la

humanitat.  La seva pretensió és que saber (sofia) serveix permillorar la vida dels éssers humans.  El coneixement ens fa rics i ens fa lliures (autònoms)

1-Introducció a la filosofia

6

Com es pot definir la Filosofia?
“[...] cap dels déus no estima la saviesa ni desitja esdevenir savi (car ja ho és), igual que qualsevol altre que sigui savi tampoc no estima la saviesa; tampoc els ignorants no estimen la saviesa ni desitgen esdevenir savis, carla ignorància té precisament com a cosa penosa això: el fet que aquell qui no és bell, ni bo, ni intel·ligent es pensi que ho és prou; així, doncs, el qui es pensa que no li manca res, tampoc no desitja això que no es pensa necessitar.”
Plató: El banquet, Barcelona, Ed. 62.
1-Introducció a la filosofia 7

Com es pot definir la Filosofia?
"Els homes comencen a filosofar, i que així ho van feroriginalment, perplexos davant del món; s'interroguen, sobre tot, sobre les perplexitats òbvies, per continuar investigant, segons una progressió gradual, altres qüestions més importants com, per exemple, els canvis de la Lluna i del Sol, els estels i l'origen de l'univers. [...] Perquè, si van filosofar per defugir la ignorància, és clar que buscaven el saber a causa del coneixement, i no percap utilitat.

1-Introducció a la filosofia

8

Com es pot definir la Filosofia?
I així es demostra, ja que aquesta disciplina va començar a buscar-se quan ja existien totes les coses necessàries i les relatives al descans i a l'ordre de la vida. És, doncs, evident que no les busquem per cap altra utilitat, sinó que, així com anomenem home lliure a qui és per a ell mateix i no per a unaltre, així considerem aquesta com l'única ciència lliure, ja que és sola per a ella mateixa."
Aristòtil, Metafísica, 982b 10.

1-Introducció a la filosofia

9

Com es pot definir la Filosofia?
"La paraula grega filòsofs (philosophós) es va formar en oposició a sophós. Es tracta de l'amant del coneixement (del saber) a diferència de qui està en possessió del saber i s'anomena sapient o savi....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS