La Cel·Lula

Páginas: 7 (1630 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2012
-------------------------------------------------
LA CÈL·LULA
1. TEORIA CEL·LULAR
* La cèl·lula és la unitat morfològica de tots els éssers vius.
* Tots els organismes estan formats per cèl·lules.
* La cèl·lula é la unitat fisiològica dels organismes.
* Deriven d’una altra cèl·lula preexistent.
* És l’estructura més simple capaç de fer les funcions vitals (nutrició, relació ireproducció).
* Aquesta fisiologia i aquesta morfologia és resultant de que la cèl·lula és la unitat genètica dels éssers vius (per exemple: l’ADN). Aquesta informació és heretable.

2. ESTRUCTURA BÀSICA DE TOTES LES CÈL·LULES
MEMBRANA PLASMÀTICA: És una l’amina prima que delimita la cèl·lula i permet el pas de substàncies. Està formada per lípids que aïllen l’interior de l’exterior de lacèl·lula, i de proteïnes que permeten el pas de substàncies iòniques. La tasca més important de la membrana plasmàtica és mantenir estable el medi intern de la cèl·lula possibilitant el pas d’aigua i regulant l’entrada i la sortida de molècules i altres elements.
EST. QUÍMICA DE LA MEMBRANA:
Fosfolípids i glicolípids: Doble capa que aïlla l’interior de la cèl·lula del medi on viu, el glicolípidsformen part del GLICOCÀLIX: són els lípids que porten glúcids i les proteïnes que porten glúcids (reconeixen molècules externes).
Proteïnes: Donen consistència a la membrana, tenen la funció de transportar, l’enzimàtica, i la unió amb cèl·lules veïnes. Les glicoproteïnes formen part del glicocàlix.
Colesterol: Dona rigidesa a la membrana.
TRANSPORT A TRAVÉS DE LA MEMBRANA:
TRANSPORT PASSIU A TRAVÉSDE LA MEMBRANA: A favor gradient, és a dir del medi on hi ha més substàncies fins al medi on n’hi ha menys, i sense despesa d’energia. Transporten molècules petites sense càrrega elèctrica: H2O, O2, N2 (directament a través dels fosfolípids), també transporten ions: K+, Na+, Ca2+, H+, Cl-, molècules orgàniques petites polars: glucosa, aminoàcids... (utilitzen proteïnes transportadores). Aquesttransport és possible per difusió: es duu a terme gràcies a les proteïnes transmembranoses específiques per a casa substrat que arrosseguen el substrat cap a l’interior o a l’exterior de la cèl·lula, per això les anomenem proteïnes transportadores.

TRANSPORT ACTIU A TRAVÉS DE LA MEMBRANA: A contra gradient, és a dir del medi on hi ha menys substàncies fins al medi on n’hi ha més. Es necessitaenergia (ATP). Existeix una proteïna que bomba el Na+ cap a l’exterior de la cèl·lula i el K- cap a l’interior. La cèl·lula aconsegueix bombejar contínuament mitjançant ATP (nucleòtid amb una ribosa, una adenina i 3 fosfats).
CITOPLASMA: És aquest medi aquós anomenat citosol. El citoplasma és el citosol + els orgànuls continguts. És tot el que hi ha dintre la cèl·lula sense comptar l’aparell genètic.CITOSOL: Medi aquós (85%). Dispersió de sals minerals i molècules orgàniques com glúcids, proteïnes, lípids i els seus metabòlics senzills: aminoàcids, glicerina, àcids grassos, nucleòtids... Hi ha un alt contingut d’enzims i per tant s’hi produeix un elevat nombre de reaccions metabòliques. En el citosol s’estructura una elaborada xarxa de filaments i túbuls proteics que constitueixen elcitoesquelet.
CITOESQUELET: Es troba en totes les cèl·lules eucariotes. Les seves funcions són mantenir la forma de la cèl·lula, provocar deformacions, mantenir fixats els orgànuls cel·lulars i fer la contracció de les cèl·lules musculars. Està compost per diferents filaments proteics:
* Microfilaments: Mantenen la forma de la cèl·lula, faciliten la formació de pseudòpodes, estabilitzen prolongacionscitoplasmàtiques i possibiliten el moviment contràctil de les cèl·lules musculars.
* Filaments intermedis: Estan constituïts per proteïnes filamentoses. Els més coneguts són els neurofilaments que es troben als axons de les neurones. Donen rigidesa. Les podem trobar a algunes cèl·lules musculars.
* Microtúbuls: Intervenen en la separació del cromosoma durant la divisió cel·lular, mantenen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Cèl·Lula
  • La cel·lula
  • Cel·Lula
  • Cèl·lula
  • La cel·lula
  • La cèl·lula
  • Cel·lula
  • La Cel·lula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS