La fiebre amarilla

Páginas: 5 (1146 palabras) Publicado: 4 de junio de 2013
INTRODUCCIÓ
Aquest treball consisteix en la investigació detallada i síntesi d’una important malaltia anomenada “Febre groga”. Hem triat aquest tema perquè un conegut de la família va patir aquesta malaltia, ens va cridar l’atenció i ens va motivar en ampliar el nostre coneixement envers d’aquesta. La febre groga en estat actual està controlada en gran part del món, sobretot en els països mésdesenvolupats. L’últim cas urbà confirmat es va presentar a Trinidad, al 1954. Entre 1997 i 1998 es van diagnosticar únicament 6 casos de febre groga urbana. Des de llavors, només es propaga en zones selvàtiques, predominant en la part septentrional d’Amèrica del sud, principalment en zones boscoses properes als rius (Magdalena, Guaviare, Catatumbo, Orinoco...).CONTINGUTS
Descripció
La febre groga, o vòmit negre és una malaltia vírica endèmica ( agrupació pròpia i autòcton d'una contrada concreta) a zones d'Àfrica i Sud-Amèrica, malgrat l'existència d'una vacuna efectiva. És causada per un flavivirus transmès per la picada del mosquit Aedes aegypti i altres mosquits dels gèneres Aedes, Haemagogus i Sabethes, que es troben generalment a menysde 1.300 metres sobre el nivell del mar, i caracteritzada pels símptomes hemorràgics i la icterícia. El groc de la malaltia es refereix als signes d'icterícia que afecten a alguns pacients. Es creu que les persones que han tingut la febre groga desenvolupen immunitat per tota la vida.


Mosquit Aedes aegypti

Picada del mosquit







Com es manifesta?
El període d’incubacióapareix generalment entre els 3 i 10 dies. Durant aquest temps, el virus passa de la sang al sistema limfàtic, i d'allà passa a òrgans vitals on s'hi estableix. Al començament, és percep una manifestació clínica aguda i lleu, caracteritzada per febre elevada, calfreds, cefalea i mal de cap. També poden presentar-s'hi miàlgies, nàusees i vòmits. Aquesta presentació es poc específica i cada persona lapot manifestar d’una manera diferent. Al cap d'un a tres dies, els símptomes solen desaparèixer, o pot empitjorar de forma greu. Un signe clàssic és l’anomenat signe de Faget (descens de la freqüència cardíaca associada a una temperatura o un pols constant associat a una temperatura en augment). La forma clàssica comença com de forma lleu, però a més s’hi presenta un quadre hemorràgic. La febrepot reaparèixer acompanyada per la grogor de la pell que dóna nom a la malaltia.


A qui afecta?
La febre groga pot afectar a ambdós sexes, totes les edats i races. La febre groga deixa grans seqüeles en el sistema nerviós.

Tribu indígena i tribu urbana


Prevenció
Hi ha una vacuna disponible per a la febre groga. Ja que la transmissió de la febre groga no passa als païsosdesenvolupats, és important que els viatgers parlin amb els seus metges sobre la necessitat d'immunitzar abans de visitar les zones on encara hi ha la febre groga.
La prevenció és pot dur a terme amb diferents mitjans, sovint utilitzats de forma sinèrgica:
• Vacuna: eficaç des dels 10 dies fins a els 10 anys desprès d'administrada. La població susceptible de ser vacunada sol ser la indígena de les zonesendèmiques, i la turista cap a aquelles petites.
• Mesures d'aïllament dels mosquits: roba protectora, repel·lents, mosquiteres, etc.
• Mesures de desinsectació i programes de control dels mosquits.
El risc de mort per febre groga és molt superior als riscos relacionats amb la vacunació. Les persones que no han de vacunar-se són:
• Els menors de 9 mesos en el cas de la immunització sistemàtica (ode 6 mesos durant les epidèmies);
• Les embarassades, excepte durant els brots de febre groga, quan el risc d'infecció és alt;
• Les persones amb al·lèrgia greu a les proteïnes de l'ou, i amb trastorns de l'estafa o immunodeficiències greus degudes a infecció simptomàtica per VIH / SIDA o altres causes.


Vacuna preventiva




Tractaments
No existeix tractament eficaç contra la febre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • fiebre amarilla
  • Fiebre Amarilla
  • fiebre amarilla
  • Fiebre Amarilla
  • Fiebre amarilla
  • La Fiebre Amarilla
  • Fiebre Amarilla
  • fiebre amarilla

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS