La pantalla global

Páginas: 7 (1707 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2014
Fitxa bibliogràfica

– Gilles Lipovetsky i Jean Serroy
– La pantalla global. Cultura mediática y cine en la era hipermoderna
– Barcelona: Anagrama, 2009
– 360 pàgines

En primer lloc, La pantalla global no tracta sobre la història del cinema, sinó que pretén analitzar detalladament les transformacions estètiques, tecnològiques i culturals (totes elles inherents a ell), que ha esdevingut alllarg de les últimes dècades, així com també l'estat en què es troba actualment. La cinematografia ha tolerat i encaixat magníficament els canvis que se li han imposat al llarg del temps, adaptant-se a una societat profundament consumista, fins a arribar a convertir-se en hipercinema. A la introducció, els autors expliquen l'aparició d'aquesta nova fase que ha experimentat el sèptim art, unaetapa que bategen amb el nom d'hipermoderna i que es caracteritza per concebre un "cinema global, fragmentat, d'identitat plural i multiculturalista" (Lipovetsky i Serroy, 2009: 15).

El discurs està enfocat, principalment, des d'un punt de vista estètic i tecnològic, però també històric, ja que contextualitza una gran mostra de pel·lícules (400), per ser exactes. Així doncs, el llibre ofereix allector l'evolució de la cinematografia com una tecnologia que es troba en mutació constant: des del seu “naixement” a càrrec dels germans Lumière fins a l'actualitat (passant pel cinema mut i sonor, el cinema de color, el cinemascope, els efectes especials i, finalment, el cinema digital). D'aquesta manera, es proposen tres etapes històriques: la primitiva, el modernisme clàssic i el modernismeemancipatori, fins a arribar a l'actual època d'hipermodernitat.

Malgrat que el text cedeixi més redundància al sèptim art, segueix sent un llibre sobre pantalles, amb tot el que això comporta. És a dir, els e-books, els ordinadors, els smartphones, les tablets, els videojocs, la publicitat, l'Internet... també tenen rellevància al llarg de la narració. Segons els autors, estem immersos en unperíode de multiplicació de les pantalles, en un “món pantalla” en qual el cinema no és més que un entre tants altres. En menys de mig segle s'ha produït la transició de la pantalla de l'espectacle a la pantalla de la comunicació.

D'altra banda, Lipovetsky i Serroy tracten l'art que desprèn el cinema, una subtilesa que després de més de cent anys de la seva invenció, segueix vigent. Com s'hamencionat anteriorment, l'assaig consta d'una anàlisi exhaustiva de diferents films. S'utilitza una gran sèrie d'exemples pràctics mitjançant pel·lícules, les quals abasten diferents gèneres com el cinema metanarratiu, el documental, les típiques produccions de Hollywood, etc. El cinematògraf ha experimentat al llarg dels anys amb els guions, la combinació de relats, les temàtiques (violència, paroxismedestructiu, exuberància...), els formats, els gèneres, etc. En definitiva, el mètode s'ha renovat constantment: intensificant les sensacions de l'espectador, bombardejant-lo visualment, emprant recursos retòrics... sempre adequant-se a les peticions dels anomenats “hiperconsumistes”. Així doncs, parlem d'un art dinàmic i creatiu que ha sigut capaç de sobreviure, romandre, resistir i reiventar-sea la tota aquella competència que se li presentés i, sobre tot, a una incertitud comercial del mercat.

A més, també es dóna especial èmfasi a com el cel·luloide ha afectat en la vida quotidiana dels espectadors. Els films han passat de visionar-se només en “la gran pantalla” a poder fer-ho des de la mateixa llar (des del moment en què es va produir l'aparició de la televisió, la invenció delreproductor de DVD... fins a desembocar en les descàrregues a través de la xarxa a través de diversos dispositius electrònics). Per tant, s'ha produït una nova forma d'entendre el consum cinematogràfic molt diferent de l'anterior: el cinema és un acte de participació col·lectiva i d'interacció social, un art de masses sense cap mena de complex que segueix la lògica de la moda i l'obsessió per tot...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La pantalla global de lipovetsky serroy
  • La pantalla global
  • La pantalla global
  • Pantalla
  • La otra pantalla
  • Pantallas
  • Pantallas
  • Pantallas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS