La primera revolución industrial phyllis deane

Páginas: 17 (4174 palabras) Publicado: 12 de enero de 2012
LA PRIMERA REVOLUCIÓN INDUSTRIAL
Phyllis Deane
Ediciones Península; 2ª Edició, Barcelona, 1972
Traducció: Jordi Solé Tura
Pagines: 7-131

L’edició original anglesa de La Primera Revolución Industrial va ser publicada per Cambridge University Press, a Londres, l’any 1965. Es tracta d’un assaig que analitza el desenvolupament de l’economia britànica durant el període 1750 – 1850,moment en que es produeix la Primera Revolució Industrial. La motivació principal que va tenir l’autora per escriure l’obra, va ser el creixent interès, que es va donar a la dècades dels 50 i 60 del segle passat, pel desenvolupament econòmic i el subdesenvolupament dels països pobres; “... es un producto del citado interés por las cuestiones del desarrollo económico.”. L’autora es basà en les obresi estudis de nombrosos historiadors britànics per realitzar una complerta síntesi sobre les bases que van permetre la Primera Revolució Industrial i el diversos factors i actors que van intervenir en el seu desenvolupament.
Phyllis Deane va estructurar la seva obra de la següent manera: En primer lloc, en el primer capítol (El punto de partida) analitzà com era l’economia britànica delsegle XVIII, moments abans que es produís la revolució. En els capítols II, III, IV, V, VI i VII, l’autora analitzà les bases que van permetre que a Gran Bretanya es donés la Primera Revolució Industrial. A la resta de capítols, els quals no són objecte d’aquesta recensió, dugué a terme un anàlisi dels factors que van conformar la Primera Revolució Industrial.
Com ja he comentatanteriorment, el primer capítol està dedicat a fer una radiografia de l’economia britànica del segle XVIII, es tracta del punt de partida de la Revolució. A la introducció d’aquest primer capítol, es plantegen algunes qüestions generals, de les quals cal destacar una característica, que l’autora repeteix en diversos moments de l’assaig: “La primera revolución industrial se produjo en Gran Bretaña y tuvo unacaracterística particularmente interesante: surgió espontáneamente, sin la ayuda del Gobierno...”. En la meva opinió, l’espontaneïtat o la no planificació del fenomen és el que dóna valor a l’anàlisi de les seves causes. La comprensió del punts clau que van permetre la industrialització d’un territori, pot ser molt útil per entendre millor els factors que haurien de permetre el desenvolupamenteconòmic de zones encara en un estat pre-industrial. Amb aquesta finalitat, l’autora, pretén respondre la següent pregunta: “¿Hasta qué punto existían estas características –miseria, estancamiento, dependencia de la agricultura, falta de especialización y de integración regional- en la Inglaterra del siglo XVIII?” . Els cinc elements anteriors eren , segons Deane, característics de les economiespre-industrials del segle XX. Per tant, mitjançant l’anàlisi de cadascun dels elements, es pot intuir quin era el punt de partida de la Gran Bretanya del segle XVIII.
Sobre quin era el grau de pobresa que existia a l’Anglaterra del segle XVIII, l’autora va concloure que “ los niveles de vida que gozaban los ingleses... , eran claramente superiores a los que prevalecen hoy en la Asiameridional o en África.” i també que “Puede observarse que los ingleses se hallaban en mejores condiciones que la mayoría de sus contemporáneos de otros países”. Per tant, l’anàlisi i comparativa de dades amb diferent referència temporal, ens diuen, de forma aproximada, que l’Anglaterra del segle XVIII era un territori en certa mesura “desenvolupat”.
Pel que fa al segon element, el graud’estancament, la conclusió queda reflectida en el següent paràgraf: “Así, en la Inglaterra preindustrial – como en muchas de las sociedades preindustriales actuales – el ritmo de aumento normal a largo plazo de la renta real per capita era inferior al medio o al uno por ciento anual y era tan normal que la economía decayese como que se desarrollase.” Així doncs, es tractava d’una economia amb grans...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • De la primera a la segunda revolución industrial
  • Primera revolucion industrial
  • La primera revolucion industrial
  • Primera etapa de la revolucion industrial
  • La Primera Revolución Industrial
  • Primera Revolucion Industrial
  • La Primera Y La Segunda Revolución Industrial
  • Revolución Industrial (Primera Parte)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS