La responsabilidad social

Páginas: 6 (1325 palabras) Publicado: 10 de marzo de 2014
INFORME SOBRE LA RESPONSABILITAT SOCIAL EMPRESARIAL

1.Què vol dir que una empresa sigui socialment responsable?

És una visió de negocis que integra la gestió de l’empresa, el respecte pels valors i principis ètics, els treballadors, la comunitat i el medi ambient, és a dir, és un interès recíproc per obtenir beneficis tant a l’empresa com a la comunitat.
Una empresa és socialmentsresponsable quan la seva funció no només és obtenir benefici i/o cobrir necessitats. La responsabilitat social empresarial (RSE) consisteix en fer negocis basats en els principis ètics i propers a la llei.
L’empresa té un rol amb la societat i l’entorn amb el que actua, per tal d’obtenir “feedback”, es a dir, per tal de millorar les relacions personals entre els treballadors, clients, proveïdors,consumidors i amb la societat en general. Tota aquesta tasca pot no només donar beneficis socials com millorar la imatge de l’empresa cap a la societat cosa que pot millorar el benefici econòmic.

2.Quins àmbits ha de tenir en compte una empresa per ser socialment responsable?

Per tal de ajudar a les empreses a definir els àmbits de acció en termes de responsabilitat social empresarial, es vacrear la piràmide de la RSE. Aquesta piràmide està formada per quatre tipus de responsabilitats socials: econòmiques, legals, ètiques i filantròpiques. La piràmide segueix un ordre seqüencial, a la base de la piràmide es troben els requisits indispensables que ha de complir una empresa, fins a les responsabilitats que la societat espera i desitja de l’empresa. La responsabilitat social de lesempreses implica el compliment simultani d’aquestes quatre responsabilitats.
A la base de la piràmide trobem les responsabilitats econòmiques, l’empresa ha de ser rendible, ha de generar recursos per pagar les despeses. És un requisit fonamental pel propi desenvolupament de l’empresa i per a arribar a ser socialment responsable. Les altres tres responsabilitats es basen en la responsabilitat econòmica.En el segon esglaó trobem les responsabilitats legals, l’empresa ha de obeir la llei i reglaments promulgats pel govern estatal i local on l’empresa opera. Per tant, s’espera que les empreses obtinguin els seus objectius econòmics al marc de la llei.
Seguidament es troben les responsabilitats ètiques. Encara que les responsabilitats econòmiques i legals incorporen les normes ètiques sobre lajustícia, les responsabilitats ètiques impliquen respectar activitats i practiques que la societat espera, i també evitar les que rebutgen, tot i no es trobin codificades a la llei.
Finalment, al pic de la piràmide es troben les responsabilitats filantròpiques. Són aquelles accions corporatives que responen a les expectatives socials sobre la bona ciutadania. Aquestes inclouen la participacióactiva en actes o programes per promoure el benestar de les persones o la bona voluntat. La diferencia principal amb les responsabilitats ètiques, és que aquestes sorgeixen perquè l’empresa vol complir amb les normes ètiques de la societat, mentre que les filantròpiques no són una norma esperada en sentit moral, sinó que representen una activitat voluntària per part de les empreses.

3.Davant dequi és responsable l’empresa? Qui són els seus stakeholders o grups d’interès?

L'empresa no és una figura aïllada, està teixida dins la societat. Per aquest motiu el contacte amb diversos grups d'interès, o persones que s'hi relacionen, és bàsic a l'hora de gestionar-la. Així arribem al terme Stakeholders, que és l'eix on responen totes les empreses de forma interna o externa. Podem considerarStakeholders a totes aquelles persones que tenen alguna mena de vincle o interès en les operacions o decisions d'una empresa. Es poden classificar en dos grups diferents segons el tipus de vincle que les uneix a l'empresa. En primer lloc veiem que hi ha persones que s'hi troben lligades legalment mitjançant contractes explícits o implícits; com els treballadors, els clients o el propi cap de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Responsabilidad social
  • Responsabilidad social
  • Responsabilidad social
  • Responsabilidad social
  • responsabilidad social
  • responsabilidad social
  • responsabilidad social
  • La responsabilidad social

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS