Les diferents teories de la democràcia actual.

Páginas: 5 (1152 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2013
LES DIFERENTS TEORIES DE LA DEMOCRÀCIA ACTUAL

Una democràcia (“govern del poble”) és un sistema polític on els ciutadans escullen a través d'eleccions les persones que governaran un cert temps. Actualment, s’ha convertit en el millor sistema polític per a les nostres societats. Hi ha tres valors bàsics: la llibertat, la igualtat i la fraternitat, i es poden classificar en:
Directa (AntigaGrècia, s. V): els ciutadans (vot censatari) prenien les decisions a mà alçada en reunions o assemblees. S’utilitzava en societats reduïdes per això no hi havia representants ni grups polítics.
Liberal: la població pot votar a qualsevol partit. Les característiques principals són la divisió dels tres poders (Montesquieu), la neutralitat de l’estat i el compliment de les llibertats bàsiquesindividuals, inclosa la propietat. Hi ha tres tipus: representativa o indirecta, popular i participativa o semidirecte.
Dins de la democràcia occidental hi ha partits polítics amb una ideologia determinada que lluiten pel poder però acceptant tots els drets bàsics. Les principals són el conservadorisme i el progressisme, però també n’hi ha de neutres:
Socialdemocràcia: volen aconseguir una majorigualtat social i una major integració dels individus pertanyent a un estat. Es recolza bàsicament en el sufragi universal.
Liberalisme: es basa en la preservació d'uns drets individuals bàsics (llibertat política, de culte i d’opinió) i la igualtat de tots els individus davant la llei. El seu fundador va ser John Locke, al segle XVII.

TEORIES DE LA DEMOCRÀCIA ACTUAL
El pensament modernclàssic (Locke, Rousseau), la democràcia ha d’assegurar la protecció dels drets i de la propietat de l'individu, evitant que un altre individu o l'Estat puguin impedir aquests drets. Hi ha diverses teories que va proposar David Held en “Modelos de democracia” que actualment serveixen, que són:

-LA TEORIA ELITISTA: es refereixen a l'existència de grups que busquen l'obtenció del poder polític en unasocietat políticament organitzada. L'objectiu consisteix a alliberar la teoria de la democràcia d'especulacions i falsos ideals, i en defensar una democràcia realista, amb una base empírica. També volien convertir-la en un mecanisme per acceptar o rebutjar les persones que han d’exercir l’activitat política. El primer autor d’aquest model va ser Schumpeter, més tard va ser Max Weber. Aquestateoria es mira des del punt de vista de l'individualisme possessiu de dues maneres:
Les elits, al tenir un fort poder, es perd el control de la majoria. Aleshores, l’Estat ja no participa des de la societat i la democràcia serveix per resoldre el conflicte de poder entre elles.
La pèrdua de control de les majories, pot provocar que les elits només governin per obtenir el benefici de les minories ambpoder, i no per a la protecció de les llibertats i de la propietat individual (premisses fonamentals de l'individualisme possessiu).
“Per alguns, les elits són l’essència de la governabilitat de la nació i de l'Estat, i romanen, en realitat, perquè procedeixen de grups que si bé competeixen entre si, acaben constituint-se com organitzacions tancades, selectives, poc donades a l'obertura públicai constantment pendents de les noves eleccions, de la legitimitat dels vots robats a l'adversari, sigui amb raons, sigui amb il·lusions retòriques” (A. I. Pérez Gómez, “La cultura escolar en la sociedad neoliberal”, Madrid 2004).

-LA TEORIA PLURALISTA: l’objectiu és "verificar l'afluència i influència en els poders públics de la pluralitat d'agents a l'hora de formar l'Agenda pública". Segonsaquesta teoria, hi ha més d’un poder dominant, per això, el procés d'elaboració de polítiques és, principalment, un continu conflicte i intercanvi entre diferents grups, i el govern es considera un grup més. També, aquest enfocament reconeix que els agents públics intenten aplicar les seves perspectives i buscar la satisfacció dels seus interessos.
Les societats modernes i pluralistes són...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Democracia Actual
  • Democracia En La Actualidad
  • actualidad de democracia
  • Democracia actual
  • La democracia en la actualidad
  • La Democracia Actual
  • Teoria de la democracia
  • Teoria de democracias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS