LES VACUNES

Páginas: 13 (3100 palabras) Publicado: 28 de junio de 2015
LES VACUNES

Una vacuna és una preparació que s'obté a partir d'un microorganisme o un dels seus derivats. Quan s'administra, proporciona una informació a l'organisme i el capacita per poder-se defensar contra una infecció determinada.
Cada vacuna immunitza contra una malaltia concreta. Hi ha, però, vacunes que combinades protegeixen de més d'una malaltia: són diverses vacunes juntes en un solpreparat.
Les vacunes es fabriquen a partir d'antígens. L'antigen és una molècula que pot induir a la formació de defenses, ja que el sistema immunitari el reconeix com a amenaça.
El Departament estableix el calendari vacunal que ha de rebre la població de Catalunya i que es va modificant en base a l'evidència científica. El darrer canvi s'ha produït al juliol de 2014. El nou calendari ajusta lesedats d’administració d’algunes dosis de vacunes i també afegeix una dosi en la vacunació enfront de  la meningitis C amb l’objectiu d’ evitar els casos d’aquesta malaltia a l’adolescència i a la joventut. Els canvis també impliquen la vacunació enfront de l’ hepatitis A als 12 mesos i als 6 anys (com evolució del pla pilot de vacunació enfront de les hepatitis A i B) i inclou la vacuna de la tosferina en embarassades en l'últim tram de gestació.

Classificació de vacunes segons la composició
Les vacunes poden ser de tres tipus. Les monovalents tenen només un antigen, com la del xarampió. Les polivalents, en canvi, en tenen més d'un. Una vacuna d'aquest tipus és la de la poliomielitis trivalent, que produeix immunitat davant dels tres virus de la poliomielitis (l'I, el II i el III). Lescombinades també tenen més d'un antigen, però de diferents microorganismes. D'aquesta manera, en una sola punxada es pot vacunar l'’individu contra diferents malalties. Un exemple és la vacuna DTP, que immunitza contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina.

Classificació sanitària de les vacunes
Hi ha dos grans grups de vacunes.
Les sistemàtiques són aquelles que estan indicades per a tota lapoblació, a partir de l'edat infantil, i s'apliquen d'acord amb el calendari de vacunació per prevenir la infecció amb.
 
Diftèria: És una infecció aguda bacteriana causada pel C. Diphteriae que afecta exclusivament els humans. Clínicament es pot manifestar amb afectació de les amígdales, la faringe, la laringe, la mucosa del nas i d'altres membranes mucoses o de la pell. En aquestes localitzacions,aquest bacteri forma plaques de membranes de color grisenc rodejades per una zona inflamadacircumdant de color vermell apagat.
En la mesura que aquest bacteri creix, va alliberant unes toxines són  transportades pel sistema circulatori i provoquen lesions principalment al cor, els ronyons i el sistema nerviós.
Aquesta malaltia és més freqüent entre el primer i el tercer any de vida. Lalocalització laríngia és una manifestació molt greu, ja que les membranes formades en aquest lloc poden provocar l'ofec de l'infant.

Tètanus: El tètanus és una malaltia infecciosa produïda pel bacteri Clostridium tetani. Aquest bacteri es troba generalment a la terra, als fems, a les escombraries i al tracte digestiu de les persones sanes, però també pot localitzar-se en qualsevol altre medi, perquè éstransportat per l'acció del vent. Per tant, no s'ha de caure en l'error de pensar que només es pot contraure el tètanus quan ens punxem amb un ferro rovellat, ens fem ferides brutes o manipulem fems.
Davant d'aquesta malaltia cal actuar amb rapidesa, ja que si no pot resultar fatal. Sense tractament, una de cada quatre persones mor. Aquesta malaltia no es contagia d'una persona a una altra.
La formamés freqüent de contagi és per lesions a la pell (ferides, mossegades, cremades, pírcings i tatuatges realitzats amb materials no esterilitzats, agulles, etc.) a través de les quals el Clostridium tetani penetra a l'organisme. No cal que les lesions siguin profundes o brutes; qualsevol és potencialment perillosa si entra en contacte amb el bacil tetànic.
Un cop a l'organisme, el bacteri allibera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Vacunas
  • Vacuna
  • Vacunas
  • Vacunas
  • Las vacunas
  • vacuna
  • vacunas
  • LAS VACUNAS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS