Madagascar

Páginas: 5 (1203 palabras) Publicado: 15 de marzo de 2011
Madagascar és un estat i una illa de l'Oceà Índic davant la costa sud-oriental de l'Àfrica a l'alçada de Moçambic. Està separada del continent pel canal de Moçambic. La capital és Antananarivo.
Madagascar és l'illa més gran de l'Àfrica i la quarta més gran del món, i a causa del seu aïllament del continent, hi habiten moltes especies animals úniques. Es calcula que hi habiten el 5% de lesplantes i animals del planeta, de les que el 80% són endemismes de Madagascar, entre ells l'infraordre dels primats dels lèmurs, els felins fossa, tres famílies d'ocells úniques al món i sis espècies d'arbres baobab.
Taula de continguts [amaga]
1 Història
1.1 Crisi política del 2009
2 Geografia
3 Subdivisió administrativa
4 Economia
5 Llengües de Madagascar
6 Vegeu també
7 Referències
8Enllaços externs
[modifica]Història

El rei Radama I de Madagascar
El primer assentament humà data probablement al voltant del segle IV, en qualsevol cas no hi ha proves que hagués presència humana abans del naixement de Crist. Els avantpassats dels actuals malgaixos van arribar des d'Indonèsia, i per això els habitants de l'illa conserven trets asiàtics, costums típiques del sud-est d'Àsia i unallengua de la branca malaisi-polinesi. Amb ells també van arribar-hi els seus animals, entre els quals destaca el cebu, i poc després de la seva arribada es van extingir diversos animals endèmics de l'illa, com el lèmur gegant, el porc formiguer de Madagascar i un hipopòtam pigmeus similar al que es troba actualment a l'Àfrica Occidental.
Posteriorment hi va haver migracions bantús des del continentque es van integrar amb la població local, sobretot a la part est de l'illa. A començaments de l'Edat Mitjana van arribar els primers comerciants perses i cap a l'any 1000, els àrabs. Un dels resultats de la seva estada és el que a la part nord de l'illa es practica actualment l'Islam.
Durant els dos segles següents, Portugal, Espanya, el Regne Unit i França van intentar instal·lar-se a lacosta, però foren expulsats per la resistència dels nadius, que a finals del segle XVII s'havien unificat sota el regne d'Imerina, amb base a l'altiplà central.
Tanmateix la població local també va patir com molts pobles africans, el comerç d'esclaus. Així, a tall d'exemple, esclaus malgaix van ser portats per europeus al Virregne del Perú, assentats principalment a la costa nord d'aquest país en unazona coneguda com Piura.
Actualment a Perú, descendents d'aquells esclaus són coneguts com "mangaches" per una corrupció de l'idioma durant el temps. Fins i tot hi ha al Perú un lloc batejat com "Hisenda Malakasy" que data de l'època en què els malgaix van ser explotats en el conreu del camp i que evoca el nom del seu país d'origen però pronunciat en el seu propi idioma. Aquests descendents demalgaixs conserven encara en molts casos els trets afro-indonesos originaris. La seva imbricació amb el Perú va ser tan forta que van contribuir a la cultura d'aquest país creant formes musicals com el tondero i fins i tot van tenir influència en el camp polític, doncs l'ex-president peruà Luis Miguel Sánchez Cerro, que va governar aquell país en el tercer decenni del segle XX era un "mangache".Finalment, els francesos van aconseguir construir bases comercials a les costes malgaixes, alguna vegada forçadament i d'altres diplomàticament, a finals del segle XVIII. Durant les Guerres napoleòniques, el rei Radama I d'Imerina es va posar a favor dels britànics, que van augmentar la seva influència a l'illa a costa dels francesos i van entrenar als nadius en l'ús d'armes modernes. No obstantaixò, després de la mort de Radama I el 1828 es van perseguir els britànics, incloint-hi els missioners. Durant el regnat de Radama II (1861-1863) es van introduir una sèrie de reformes modernistes i Madagascar es va obrir al contacte amb francesos i britànics, la qual cosa va causar que els sectors més tradicionalistes matessin al rei i retiressin els canvis. França va aconseguir annexionar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • MADAGASCAR
  • Madagascar
  • Madagascar
  • madagascar
  • Madagascar
  • Madagascar
  • madagascar
  • Madagascar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS