mates

Páginas: 19 (4732 palabras) Publicado: 8 de septiembre de 2014
Ciències socials




2 ESO
Unitat 2: La societat feudal
El feudalisme es un nou sistema social que va aparèixer quan europa estava fragmentada en diversos regnes dèbils per multitud d’atacs de segones invasions i els monarques no podien protegir a la població. Això va fer que els els camperols busquessin la protecció de nobles i d’aquesta manera els camperols es van convertir en serfsja que a canvi de la protecció dels nobles, treballaven pers ells i estaven completament sotmesos a la seva autoritat.
El feudalisme tenia les següents característiques:
1. Cada gran noble va assolir el domini quasi total de les terres sobre la seva jurisdicció. (Els reis manaven sol als territoris que ells mateixos controlaven com si fos un noble més)
2. Els nobles acceptaven la primacia delrei mitjançant un pacte anomenat vassallatge, que es feia mitjançant una cerimònia anomenada homenatge en la qual el rei feia la investidura al seu vassall, i li entregava un tros de terra (feu).
3. També els nobles podien tenir vassall propis, que solien ser nobles menys importats
Aquest sistema social estava format per una cadena de vincles personals que lligava el rei amb els nobles.
Aquestsistema provocava guerres freqüents: nobles contra nobles, reis que es volien apropiar de feus de nobles o nobles que no reconeixien la autoritat del rei.
El feu o senyoria són les terres que controlava un noble i és divideix en:
Reserva: Terra explotada pel senyor i els beneficis són pel senyor
Masos: terra que cedia el noble als camperols perquè la cultivessin en benefici propi a canvi deunes rendes (diners, part de les collites pròpies, animals, ..) i molt freqüentment treball personal
La societat feudal estava dividida en un grup de categories d’estats socials, anomenats estaments, que en l’edat mitjana es distingia entre:
Nobles: rei, marquesos, ducs... (privilegiats). La seva missió era defensar a la població
Clergues: sacerdots, monjos (privilegiats). La seva missió erasalvar espiritualment a les persones
Treballadors: camperol, artesà o comerciant (no privilegiats). Eren els que produïen i venien aliments
El que diferenciava als privilegiats (Nobles i clergiues) dels no privilegiats (treballadors) és que els privilegiats no pagaven impostos ni feien treballs manuals i en canvi els no privilegiats sí, a més els privilegiats controlaven els càrrecs més importants.Un home era del estament noble o treballador per naixement, en canvi tant els nobles com els treballadors podien arribar a clergues.

Les segones invasions origen del feudalisme
Les segones invasions van començar en el s. IX i van acabar en el s X. Es n iniciar amb la caiguda de l’imperi carolingi i la fragmentació de Europa en diverso regnes que va fer que minvés el poder polític i lacapacitat defensiva del territori i llavors va facilitar una segona onada de invasions que van ser protagonitzades per : Vikings (guerrers ferotges escandinaus), magiars o hongaresos i sarraïns (pirates musulmans) i van debilitar molt a Europa.
La població amb tants atacs estava espantada pensava que tanta misèria era un càstig de Deu i que a l’any 1000 hauria la fi del mon.
En aquestescircumstàncies de guerres continues els reis eren dèbils políticament i no disposaven de mitjans per protegir el seus regnes i als camperols amb garanties.
Això va fer que els camperols busquessin la protecció de nobles que tinguessin un exèrcit propi i un castell a on refugiar-se la població dels atacs i d’aquesta manera els camperols es van convertir en serfs ja que a canvi de la protecció delsnobles, treballaven pers ells i estaven completament sotmesos a la seva autoritat i va iniciar-se el feudalisme típic de la Edat mitjana.

Cerimònia d’homenatge
En aquesta escena veiem com el rei esta convertint a un noble en vassall seu celebrant així la cerimònia d’homenatge.
Durant la cerimònia el noble s’agenolla davant el rei i li besa la mà jurant-li fidelitat i el rei investeix al noble...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate
  • Mate

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS