Mitologiaescandinava

Páginas: 10 (2293 palabras) Publicado: 26 de abril de 2015
 FILOSOFIA:
MITOLOGIA ESCANDINAVA










Aina Campo
Laura de Llobet
Paül Liarte
Mariona Om

1r BATX-G1
ÍNDEX:

1. Introducció
2. Aspectes generals
3. Aspectes concrets
4. Relació actualitat
5. Conclusions
6. Bibliografia
































1. INTRODUCCIÓ:

En aquest treball, parlarem sobre la mitología escandinava o també anomenadamitología nordica.

Quan la capa de gel que recobria les terres nòrdiques ( pobles escandinaus) es va anar fonent progressivament i quan les costes van prendre l'aspecte que presenten en l'actualitat, Escandinàvia va començar a poblar-se lentament.
Aquesta gent van crear la seves propies costums, creences… creant així una nova mitología: la escandinava.
A mesura que anem avançant amb el treball usanirem explicant les grans característiques, i els trets més importants d’aquesta.





























2. ASPECTES GENERALS

Comprenen la mitología escandinava els mites, la religió, les creences i les llegendes dels pobles escandinaus. (És una religió politeísta).
Formen els pobles escandinaus totes les poblacions situades al nord d’europa, entre Noruega i Suècia.
Aquesttipus de mitología es data a finals de l’era víkinga i està inspirada en la mitología anglosexona i germánica. El principal testimoni es Snorri Sturluson que va recopilar una serie de documents de gran valor informatiu respecte la mitología escandinava. En aquesta recopilació hi han agrupades històries i relats transmesos de forma oral per els skalds (poetes guerrers, similars als trobadorsmedievals), ja que no es tracta d’una religió revelada (no existeix un llibre sagrat bàsic com a altres religions monoteistes). Normalment, els relats que formen part de la religió hi participaven una sèrie de éssers divins amb característiques humanes com ara els nans, gegants, trolls i follets; entre d’altres.
La mitologia nòrdica va ser creada durant el pas dels segles en un entorn específic en el quel’home estava en lluita constant amb la natura per a una supervivència, un dels temes més recurrents en els relats (junt amb tensions socials i emocionals).
























3. ASPECTES CONCRETS

MITE:

La creació segons els escandinaus: Els primers brots de vida.
Segons el mite d’aquesta religió es creia que no hi havia ni cel ni terra, solament existia el buit envoltat per unaboira. En mig de tot això es trobava una Font anomenada Mimar que es ramificava en dotze braços, aquests rius a mesura que s’anaven allullant de Mimar s’anaven congelant.
Al nord, es va formar una regió de núvols i ombres anomenades Niflheim. En el sud es va crear la terra del foc, Muspellesheim. Quan els braços van arribar als abismes del nord i del sud es van solidificar de tal manera que es vanomplir de gèlida gebre i a partir de tot aquest gel es va formar una espècie de mon, una superfície anomenada Ginugagap.
Amb l’aire càlid que va aparèixer en el sud, va començar a desfer tot aquest gel i de les aigües gelades junt amb el contacte de l’aire calent, va sorgir Ymir, un gegant de gebre, que va ser el primer supervivent d’aquell món. També, juntament amb ell, va aparèixer una gran vacaanomenada Audhumla, de qui Ymir n’aprofitaria la seva llet per alimentar-se.
Van tenir fills d’una manera molt especial: Audhumla llepant el gel, va engendrar a Buri, que va ser el primer Déu degut a la seva superior intel·ligència respecte a Ymir. De Buri, va aparèixer Bor, que a la vegada es va transformar en un altre gegant de sis cabs anomenat Thrudgermir, de qui va sorgir Bergelmir que es vaemparellar amb Ymir, i d’aquesta unió van sortir els gegants malvats del gel.






RITUAL:

La mitologia no és en si una imatge de la religió, les accions i manifestacions també són importants. En els contextos mítics el ritual es fa amb el propòsit de regular i mantenir l’ordre mundial existent, com els déus utilitzaven els rituals per superar els seus enemics. Quan hi havien rituals...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS