Models atòmics

Páginas: 7 (1535 palabras) Publicado: 24 de mayo de 2014








Models atòmics.



























1r Batx A
Física i Química
2013/14



Un model és una representació de la realitat de manera idealitza o simplificada, perque, la realitat que és vol descriure és massa gran, petita o massa complexa. Així, un model atòmic és una forma de respresentar l'àtom i els seus components.

Al llarg de lahistòria hi ha hagut diferents models atòmics. Cada un d'aquests models, corregia errors o concretava una mica més sobre el model anterior. Quan arriba un moment en que el model atòmic vigent no permet explicar els fets relacionats amb ell, és necessari reemplaçar-lo.



Demòcrit i Leucip.


La primera teoria sobre l'àtom va ser de Demòcrit i Leucip (400 aC). En l'antiga Grècia es pensavaque la matèria era fixa i contínua. Però, Demòcrit i Leucip, varen postular que la matèria estava formada per elements bàsics que anomenaren àtoms. Afirmaven que els àtoms s'unien per explicar el canvi observable en la natura. La seva teoria es basava en els següents primcipis:

Un àtom no té parts i és indivisible.
Els àtoms es mouen en el buit i l'atzar produeix que xoquin i que es combininentre ells.
Tenen tres formes quantitatives: forma, mida i moviment.
Un àtom no es pot observar. El que es pot obervar és un conjunt d'àtoms.


Tot i que aquesta teoria era una petita anticipació de la física moderna, no va ser acceptada. En el seu moment s'imposava el pensament d'Aristòtil, que deia que la matèria estava formada per quatre elements -foc, aire, terra, aigua.




JohnDalton .


La primera teoria científica sobre els models atòmics va ser proposada pel químic britànic John Dalton (1766-18444). La seva teoria que explica les lleis ponderals (conservació de massa, proporcions definides, poporcions múltiples), es resumeix en els següents punts:

Tots els elements estan formats per àtoms, indivisibles i indestructibles.
Tots els àtoms d'un element són iguals enmassa i en la resta de propietats. A més, de ser diferents a dels àtoms d'altres elements.
Els àtoms d'un compost químic estan format per àtoms de compost. Els àtoms de compost són combinacions d'atoms de diferents elements amb una relació de nombres enters simples.
En una reacció, hi ha un recombinació d'àtoms, formant-se així substàncies noves.


Aquesta teoria descrivia els àtoms delselements com a partícules esfèriques de diferent massa i mida.
Dalton estava ben encaminat en que que aquesta teoria explicava les relacions estequiomètriques en reaccions químiques, la discontinuïtat de la matèria i les lleis poderals. Però tot i aixi, s'equivocava en dos aspectes. Afirmava que tots els àtoms són indivisibles, quan s'ha demostrat que es poden dividir, a més, no tots els àtoms d'unmateix element són iguals. Dalton no sabia que existissin els isòtops. Els isòtops d'un element són àtoms amb el mateix nombre atòmic però diferent nombre màssic.






Joseph John Thomson.


El físic angles J.J. Thomson (1856-1940) va partir de que la matèria era elèctricament neutre, i sense buits. Suposà que els àtoms estaven carregats elèctricament i que a l'interior tenienpartícules amb càrrega negativa. Les va anomenar electrons. Amb altres experiments, va demostrar que dos cossos amb diferent càrrega elèctrica, s'atreuen per recuperar la neutralitat inicial.

El seu model atòmic descrivia l'atom com elèctricament neutre, format per una esfera carregada positivament que tenia electrons enganxats a ella.

Servia per a explicar l'existència d'ions, cosa que no feiael model de Dalton, i també, la naturalesa elèctrica de la matèria. Així i tot, no diferenciava entre nucli i escorça i afirmava que tota la massa i la càrrega del nucli estan concentrades en aquest, quan no és així.







Ernest Rutherford.


Després del model atòmic de Thomson, va venir el de Rutherford. Aqets va presentar un nou model atòmic en base a un experiment. Bombejava...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teoria Models Atomics Examen
  • Models Atomics
  • Models Atòmics
  • Resum models atòmics
  • Modelso De Calidad
  • Models Django
  • Queiuing Models
  • models conductuals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS