Narrat_postguerr_m_rodoreda

Páginas: 25 (6250 palabras) Publicado: 22 de septiembre de 2015






narrativa catalana de postguerra


























MERCÈ RODOREDA
(Barcelona, 1908 - Girona, 1983)





















































La cultura catalana de postguerra va seguir diferents fases de violència, sota el règim franquista, que anirà minvant progressivament.

– Als anys 40 el pes de la cultura oficial i la repressió serà molt forta, de manera quequalsevol mostra de cultura catalana quedarà reduïda a la clandestinitat, sent el moment de màxima producció.

– Cap als anys 50 es començarà a organitzar una cultura catalana de tipus privat, que mica en mica anirà desplaçant la cultura oficial i que provocarà la reducció de la producció clandestina, i fins i tot de la literatura d’exili.

– Cap als anys 60, amb l’obertura del règim, s’inicia larepresa de la cultura catalana.

Entre el 1939 i el 1945 va ser la lluita des de l’exili la que va tenir una major producció i la que va produir una obra més incisiva, mentre que al país el règim franquista actuava amb força i no admetia cap tipus de dissidència. La cultura de la clandestinitat era poca i s’anà ampliant poc a poc, amb la celebració de lectures poètiques o tertúlies literàries.
D’altrabanda, en els set primers anys de franquisme, no hi va haver literatura catalana a nivell públic, a excepció d’algunes publicacions de llibres sagrats o eclesiàstics.
L’objectiu d’aquests àmbits culturals (l’exili, la clandestinitat i el moviment públic) serà el manteniment de la cultura catalana enfront d’una actuació que en cercava la seva desaparició. Concretament, es poden definir uns aspectesconcrets:


– Salvar la llengua.
– Recuperar el prestigi social i cultural de la literatura catalana, perdut amb la victòria franquista .
– Recuperar la creació cultural i reviure els contactes culturals.
– Lluitar contra els que havien claudicat amb el règim, fos ideològicament o fos lingüísticament.


Com el règim franquista monopolitzava i controlava totalment els mitjans de comunicació sociali de masses, l’activitat literària es mourà a través d’una mitjans força limitats, amb la impossibilitat que això implica d’arribar al gran públic.

NOVEL·LA DE POSTGUERRA
Era molt difícil, i al principi impossible, publicar en català, i més la novel·la. I tampoc era un gènere que permetés fer-ne lectures o trobades, com és el cas de la poesia. Però la novel·la catalana abans de la Guerra Civil japatia una situació de dèficit i fins de crisi.
Tot i les dificultats s’anirà recuperant gradualment, insistint en les tècniques i les actituds que s’havien desenvolupat en els anys de preguerra .

– La narrativa de l’exili :
La traumàtica experiència de la guerra i la de l’exili després de la derrota republicana l’any 1939 van estimular la redacció d’un seguit de novel·les i contes, mitjançantels quals els autors pretenien donar testimoni dels esdeveniments viscuts o reflexionar, a partir de l’experiència límit patida, sobre la condició humana. De la novel·la testimonial podem citar per exemple l’obra 556 Brigada Mixta (1945), d’Avel·lí Artís-Gener; la novel·la curta Aquí descansa Nevares (1967), de Pere Calders; Tots tres surten per l'Ozama, de Vicenç Riera Llorca. ...

– El RealismeCompromès
Dins del Realisme Compromès cal distingir dos corrents:

• El Neorealisme és un corrent constituït per un conjunt de novel·les i contes centrades en els ambients marginals i els treballadors, amb intenció de denúncia humanitària.

• El Realisme Històric no presenta cap tret diferenciador en l’elaboració del relat, només la
substitució de la denúncia humanitarista per un plantejament de lainjustícia social.

– La narrativa psicològica
Part de la producció de Mercè Rodoreda i de Llorenç Villalonga, és estretament lligada a aquest model.
La novel·la psicològica és un tipus de novel·la que va sorgir a principis del segle XX amb figures com Marcel Proust o James Joyce. La utilització d'aquest tipus de novel·la s’entén com l'intent de reflectir el mon interior dels personatges, els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS