nose
Páginas: 8 (1844 palabras)
Publicado: 6 de octubre de 2013
El sistema polític de la restauració: El sexenni democràtic va sortir malament els politics conservadors van pensar en tornar a la monarquia borbònica, per així evitar una possible revolució i donar estabilitat al país. El que va impulsar la restauració va se Cànoves del Castillo, que volia que governes Alfons XII, fill de Isabel II, i per evitar els errorsdaquesta, va crear un sistema polític en el qual es tornaven de manera pacifica el partit conservador i el partit liberal(progressistes).
Els 4 pilars de la restauració:
-La constitució de 1876(2ona constitució dEspaña). Es liberal però força conservadora. Te com a aspecte principal el naufragi censatari. En quan a la divisió de poders: el legislatiu(les lleis) esta repartit entre el rei i lescorts. Lexecutiu el té el rei, i el judicial una sèrie de jutges. Aquesta constitució establia que les corts estaven dividides en senat i congres de diputats (cambra alta i cambra baixa). A més, lestat espanyol es declarava com a estat confessional catòlic, tot i que toleraven altres religions. Hi havia una amplia declaració de drets que no es van posar a la pràctica no es van complir.
-Monarquia:segons la constituí. Aquesta tindrà el paper dàrbitre. Quan un partit es desgasta, es el rei qui crida al altre partit perquè convoqui eleccions.
-El bipartidisme: Creat per Cànoves per evitar els errors dIsabel II. Saniran tornant de manera pacifica. Es possible pel sistema electoral corrupte i manipulat. 2 partits eren: a) partit liberal conservador (cànovas del castillo) b) partido liberalfusionista (práxedes Mateo sagasta)
-Lexercit serà protagonista per la seva manca de protagonista. No te presenciaa la vida politica, es queda al marge.
La restauracio ve ser bastant estable perque es van acavar els conflictos belics. (guerra carlina(són els més conservadors de lantic regim que no volien que governes una dona. Volíen a Carles Mª Isidro de Borbó. Déu, Patria i furs, i la guerra dels10añsg.de cuba)
La guerra carlina: zones denfrontament: pais basc i catalunya. A catal. Hi va haver dues importants batalles guañades pels carlins. Lany 1873 lexercit liberal va acavar amb ells a Cataluña, i al pais basc al 1874.
La guerra dels 10 añs: Cuba forma part de la corona española pero no gaudeix dels mateixos drets dels españols. España els hi promet reformes i representació a la cortespañola, pero no es compleixen. Aixo portarà al cap dels anys a fer una guerra per ferse independent, però de moment amb les promeses, la guerra dels 10 añs es va acavar.
El sisteme bipartidista: eren dos partits molt semblans: els dos de minories, dacord la constitució del 76, tots dos monarquics, tos dos creien en la proa. Privada, consideraven que España havia de ser un estat liberal, unitari icentralista. Diferencies:
Conservadors: més immobilistes, no volen cap canvi, dona mes poder a lesglesia, defensa el sufragi censatari.
Liberals: volen més reformes, volen menys poder per lesglesia, defensen el sufragi universal masculí.
Tots 2 van prometre no fer cap llei que laltre hagués de treure.
Conservadors caalans igual que els españols, pero aqets no creien en el centralismo.(Manuel Duran i Bas). Liberals catalans, una mica més radicals, volen més reformes i sufragi universal. (Francesc rius i taulet).
Falsajement electoral i el caciquisme:
El torna pasific es feia mitjançant la corrupció. Era controlada pels cacics(persones influents que donaven feina als jornalers i per tant podien manipular els seus bots o sino no els donaven feina). que ho feien a regions menysdesenvolupades. Estaven conxorxats amb els governadors civils.
Corrupció electoral: corrrent en totes les eleccions. Més freqüent al món rural. Fins i tot apareixen persones difuntes. Aquest conjunt de manipulacions: TUPINADAS.
El desenvolupament del torn de partits: Entre el 1876 i el 1898 el torn funciona sense cap problema. A partir del 98 (on España perd moltes cuba, philipines i puerto rico)...
Leer documento completo
Regístrate para leer el documento completo.