Optimització fiscal d'un professional liberal

Páginas: 35 (8524 palabras) Publicado: 10 de febrero de 2011
INTRODUCCIÓ:

La base del nostre treball l’hem volgut enfocar de la manera pràctica possible i propera a la nostra feina habitual.
A partir de la nostra experiència professional hem creat una petita empresa tipus com les que ens trobem habitualment al nostre despatx. Hem
L´ empresa en qüestió es una societat mercantil de responsabilitat limitada participada per 2 socis al50% i amb un capital de 60.000 € i amb data de constitució a l’any 2008.
Hem volgut emmarcar la societat dins del sector immobiliari ja que aquest ha tingut una forta expansió econòmica en els últims anys, tal i com hem pogut comprovar en el nostre despatx amb la proliferació de constitucions de societats, autònoms, i professionals relacionats amb el sector.
Hem intentat plasmar de lamanera més real possible les situacions i consultes més habituals que aquest tipus d’empresa ens realitzen. També hem volgut reflectir d’alguna manera l’adaptació forçosa a la nova conjuntura econòmica del sector immobiliari que les privilegiades empreses que encara continuen actives han hagut de dur a terme.
Hem dividit el projecte en dues grans àrees o seccions tributàries:
1ª Estudi iresolució de diferents consultes d’IVA.
2ª Estudi i resolució de la liquidació de l’IRPF del soci administrador.
Normalment ens hem trobat que en aquest tipus d’empresa els socis acostumen a vincular el seu patrimoni i necessitats personals amb el patrimoni i despeses de la seva activitat empresarial, volent incloure tot tipus de despesa a aquesta, sense tenir en compte el risc fiscal alque queden exposats.

SECCIÓ IVA:
1.- Rectificació de bases imposables per crèdits incobrables.

El Sr.Colom ens comenta que ha sentit a parlar d’un proveïdor que hi ha la possibilitat de recuperar el IVA de les factures emeses a un altre client que encara no ha cobrat i que corresponen a l’exercici 2008 i que va rebre un escrit que l’informava que aquest client s’havia declarat enconcurs de creditors.
Li comentem que efectivament sí es poden modificar les bases imposables de l’ IVA sempre que es compleixin una sèrie de requisits:

A) En primer lloc confirmem que l’auto de declaració del concurs s’ha dictat després de la meritació de l’operació.

B) Li comuniquem que la modificació s’ha de realitzar abans de que hagi transcorregut el termini d’un mes al que es refereixel article 21.1 5 de la Llei General 22/2003 de 9 de juliol, i que aquest computa a partir de la última publicació obligatòria de la declaració del concurs. En el cas de Cases de Disseny S.L. comprovem que estem encara dins del termini esmentat.

C) Així que el primer pas per la nostra part es informar al nostre client que ha d’ emetre una factura rectificativa i remetre-la al destinatari del’operació tal com estableix el art.24.1 de RD 1624/1992 de 29 de desembre.

D) El següent pas es comunicar a l’Agència Tributària de la rectificació de les bases imposables amb l’obligació d’adjuntar una còpia de l’auto judicial declaratiu del concurs o certificació del Registre Mercantil que ho acrediti.

Revisant jurisprudència al respecte de la modificació i rectificació de les basesimposables detectem que sorgeixen algunes diferències entre el criteri administratiu i el criteri judicial a la hora de tractar el tema, tot i que en el nostre cas no es rellevant ja que només afecta al client concursat:

Criteri administratiu (Hisenda) : Entén que el crèdit tributari que sorgeix al seu favor com a conseqüència de la rectificació de les deduccions es qualifica com a crèditconcursal i el concursat no estarà obligat a realitzar el ingrés fins que el concurs no finalitzi.

Criteri judicial (Llei concursal): Entén que el crèdit tributari haurà de ser ingressat en el moment del seu venciment, es a dir dins del termini reglamentari d’ingrés de la declaració-liquidació d’IVA en la qual el concursat ha de realitzar la rectificació de les seves deduccions.

2.- Deducció de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Optimització
  • Aspectos fiscales consecuencia de efectuar donaciones y liberalidades las compañías
  • professional
  • professional
  • professional
  • Professional
  • Valores Professionales
  • Professional Etiquette

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS