platón

Páginas: 21 (5119 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2013
ELS PRESOCRATICS
TEMA 1 Introducció: PLATÓ
La filosofia neix a Grècia al S.XI a.C. Un moment de canvis importants al món.
El perquè de la genialitat grega:
Son pobles sense historia. El poble grec son gent invasora que van arribar del nord. Com no tenien historia la varen haver de constituir. Ho fan amb mites, per això trobem la mitologia grega.
La filosofia i la raó estan confrontades ambel mito, perquè son massa moderns ja que son del S. VIII y VII.
Els aristòcrates al tenir-la tan a prop no se la creien del tot i per tant neix la crítica.
Els grecs a diferencia dels altres poden no coneixen l’escriptura, tenien tradició oral. Els rapsodes explicaven les histories a les festes això implicava canvis, versions diverses, contradictòries per tant, la discrepància amb la versióoriginal no tenen importància, es busca la crítica.

L’extensió de l’ús de la moneda per la seva part tot i que la varen inventar els fenicis. La moneda es una entitat abstracta.

Els mites grecs son dessacralitzats (no son sagrats), a diferencia de a l’església que diu que els humans estem fets a la seva semejança en aquest cas es com si haguessin estat fets en la dels humans ja que son igualsque nosaltres, tenen gelos, maten, roben, violen... No son cap model a seguir.

No son tan poderosos com els altres hi ha una força superior que els deus grecs, que es el destí això limita als deus. A la resta de cultures i també hi ha destí però la diferencia en el destí grec ha de passar el que passarà i ni els deus grecs ho poden evitar.
Pinder era un poeta grec del S. VI, era un rapsodemolt important, captava molt bé la sensibilitat grega, donava bons consells:
1. Arriba a ser el que ets
2. - Quin es la millor cosa del món?
No haver nascut
-Quina es la 2ª millor cosa?
Marxar quan abans millor.
Tot i això portava a la critica i a la perspectiva és la tradició autòctona grega, l’altra es la profana.

La tradició profana: Es una tradició mística que arriba a Grècia al S.VIIaC. L’altra l’autòctona es materialista té molta influencia d’Egipte, hi ha un enfrontamentent entre les dues.
L’autòctona es representada per la aristocràcia, es conservadora, la forana per el comerç, que començaven a tenir diners i demanen canvis en el poder, volen formar par d’ell. Això forma un moment de combulsió CRISIS, la gent perd referents i prospera a una salvació, els grecs fan laseva, la tradició forana i adopten una nova forma i agafen la afigura de Dionis: personatge fonamental, és fill de Zeus i una humana. Hera agafa a Dionis i el seu cor i d’aquí fa un altre Dionis, Dionis resucita, Zeus aniquila els titans, els fa una pasta i d’aquí fa als humans. Per tant es com si els humans estem fets d’una pasta mortal i divina. Hem de purificar aquesta part per tal que només ensquedi la part divina i eliminar la titànica. Es feien comunitats òrfiques on es dedicaven a fer rituals de purificacions, on feien grans festes. Dionis es el déu de la desmesura i el descontrol, de la falta de individualitat, representa els instints, la foscor, la força... El món talc com es, ells pensen que es aparença fan aquests rituals per veure la realitat del món.

Perquè sorgeix lafilosofia a les colònies de l’Àsia major?

Perquè hi ha un gran desenvolupament econòmic, son molt prosperes, els comerciants tenen més poder que la Grècia clàssica, això vol dir que les explicacions mítiques perden força.
El seu problema es com poder prosperar més, això es tècnica. P.Ex: com millorar el rendiment dels vaixells. Sorgeixen els filòsofs, els començaments de la filosofia era tècnic.
3noms importants: Tales, Anaximandra, Anaximedes. Formen l’escola de Milet. Tenen com a objectiu donar solucions tècniques als problemes.
Tales  el primer dels 7 savis de Grècia, primer filòsof. Gran matemàtic, va ser el primer en deduir un eclipse solar, va idear un sistema en base a la tripulació per determinar la distancia entre els vaixells en alta mar; també va fer estudis meteorològics,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS