Ploti

Páginas: 5 (1012 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2012
1. ANÀLISI D’IMATGE

DOCUMENTACIÓ GENERAL
Títol: Orfeu
Datació: segle III aC
Localització: Museu Antakya, Turquia
tècnica, suport o tipologia: (retaule, fresc, frontal d'altar...): mosaic tessàlic sobre mur o sòl
Estil a què pertany: estil romà

ANALISI FORMAL
A mesura que els romans van anar conquerint territoris grecs, es van anar trobant amb una forma d'art que a la llargaes van fer seva. Es tractava dels mosaics. En ells hi havia imatges, sanefes o escrits mitjançant tot de petites tessel·les (conjunt de marbre, vidre i terra cuita). És per això que els romans van anomenar els mosaics opus tessellatum.

En un principi, a l'Antiga Roma els mosaics només es van fer servir per decorar sostres i parets. Amb el temps es va anar implantant aquest art també als sòls.Primer es tenia por de que al trepitjar-los es trenquessin o no oferissin prou resistència. Però ràpidament se'n van adonar de que no hi havia cap mena de risc. Pels romans tenir un terra amb mosaics era tenir un terra luxós. Fent una vulgar similitud amb els nostres dies podríem dir que per als romans tenir mosaics al terra era com tenir una gran catifa vermella.

CONTEXT HISTÒRIC
Lacivilització romana s'estudia per etapes. Va desde el s.VIII a.C. fins al segle V d.C., quan cau l'imperi, encara que l'imperi romà d'orient dura fins el s.XV. L'imperi romà occidental està dividit en dos períodes.
Etapa republicana: (segle III a.C. fins al segle I a.C.)
- Al iniciar-se l'etapa republicana, s'instauren organismes polítics, socials, econòmics.
- Art molt influenciat pels:
* Grecs (hoasimilen tot, els consideren supeiors)
* Etrusc (nord peninsula itàlica, antecedent directe de l'art romà)
Aquests són grans coneixedors del bronze.
D'ells incorporen: el realisme, l'arc, la volta, la columa toscana, les pintures murals, els retrats no idealitzats I sarfòfags amb relleus dels difunts.
Etapa imperial: (meitat del segle I a.C. fins V d.C. el d'occident)
(Fins XV d.C. eld'orient)
Quan desapareix l'occidental, l'oriental es caracteritza per:
- Aconseguir un art propi, sense influencies de l'extranger
- Pràctic, funcional: al servei de l'empeador.
- Es divideix segons dinesties d'emperadors
Característiques art romà:
- Art funcional, més pràctic
- Art propagandistic.
- Eclèctic: fusiona aracterístiques de cultures diferents
- Gran capacitat dels romans perresoldre els problemas constructius, urbanístics, i representatius; es tracta d'una arquitectura molt superior a la grega.
- Poca elaboració teòrica
- Clara tendència al realisme
- Mitjà de repreentació i glorificacióel poder
Els mosaics romans estaven fets amb petites peces anomenades tessel·les, per aquest motiu es referissin a ells també com opus tessellatum. Les tessel·les són peces de formacúbica, fetes de pedra calcària o de vidre o ceràmica, molt cuidades i elaborades i de diferents mides. L'artista les disposava sobre la superfície, com un trencaclosques, distribuint el color i la forma i aglomerats amb una massa de morter.
El mosaic romà és considerat com una pintura feta de pedra. És un art que viu de la pintura pel que fa a temes es refereix. Els assumptes d'un mosaic notenen identitat pròpia, són els mateixos que poden trobar-se en la pintura, però es diferencia d'ella en que la perspectiva és falsa i forçada. La seva inspiració està en els dibuixos dels tapissos dels teixits i de l'obra pictòrica.
Els mosaics romans són fàcils de descobrir per als arqueòleg si fins ara (any 2004) el seu nombre és molt elevat, però presenten una gran dificultat de conservació. Ellloc idoni sembla que està en els museus on la cura, la neteja, temperatura, humitat, etc., es troben a la seva disposició, però el problema està en l'espai que es necessitaria per emmagatzemar-los de manera mereixedora.
Al principi, quan l'art del mosaic es va començar a desenvolupar a Roma, es feia sobretot per decorar els sostres o les parets i poques vegades els sòls perquè es tenia por que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS