poliitca

Páginas: 6 (1418 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2014
FONAMENTS DE LA SOCIOLOGIA
BLOC 1: La perspectiva sociològica
Unitat 1: Perspectiva per la societat.
Aquesta unitat avarca el paper de la sociologia com a eina de construcció científica per entendre el context social. A més, ofereix una mirada per comprendre els fenòmens socials, és a dir, les causes que porten a un individu o a un col·lectiu a actuar.
Unitat 2: La societat en perspectivaAquesta unitat contempla la visió que la societat té del món i tracta conceptes claus com les institucions socials, la socialització, el control social...etc. La unitat és la primera aproximació a la disciplina i ofereix una topologia del terreny.
Unitat 1: la perspectiva en societat
INTRODUCCIÓ
Els fenòmens socials s’han d’entendre, no com a subjecte d’un judici moral, sinó com a tal, ésa dir, al marge de qualsevol perjudici inicial ni arquetip atès que el fenomen social no tenen cap vida pròpia ni imposen cap idea per si mateixos sinó que són acte de l’acció humana.
Activitat del quadern: El suïcidi.
Tothom té una idea imposada sobre el concepte del suïcidi però ningú s’ha plantejat mai què és en si mateix. Tot allò que no està dins de l’acord social sobre el concepte desuïcidi desentona i crida l’atenció i pot ser rebutjat, però en canvi aquest concepte pot canviar segons el marc cultual o religiós. Per aquesta raó, en la sociologia mai s’ha d’entendre com una disciplina que intenta jutjar el suïcidi sinó que el seu objectiu és entendre perquè succeeix, quines són les causes, perquè no es suïcida tothom..etc.
PROCEDIMENT
Durant un estudi sociològic s’ha de posardistància per diferenciar el problema ja sigui:
Individual
Social
Aquests dos tipus de problemes constitueixen una problemàtica sociològica. No obstant això, no són excloents entre si ja que qualsevol experiència personal pot esdevenir una experiència social i col·lectiva. Ex: l’atur.
Problemàtica individual:
La problemàtica individual es produeix en la individualitat i en les sevesrelacions i entorns personals amb els altres. Així, l’explicació i resolució dels problemes depenen de la biografia de cada individu, tot definit en termes individuals. Es clar que també s’ha de tenir en compte la influència del marc social i en l’activitat intencionada.
El problema pot sorgir quan l’individu veu amenaçat els seus valors, les seves oportunitats, les prioritats...
Ex: Una persona esqueda en l’atur sense feina és una problemàtica individual però també és un problema col·lectiu, encara que aquest no el tingui en compte.
Per tant, no està desconnectat de la dimensió social.
Problemàtica social
Aquest tipus de problemàtica va més enllà de l’entorn immediat de l’individu i la vida privada. S’inclouen en aquest grup els problemes relacionats amb l’organització d’unamultiplicitat d’entorns institucionals i les seves interrelacions.
Per tant, és un problema col·lectiu i un afer públic. Així, igual que la problemàtica individual, sorgeix quan hi ha una amenaça als valors i interessos d’una col·lectivitat.
Cal recordar que quan es produeixen problemes socials s’han de deixar al marge el conjunt de valors ètics i morals, el propi interès i, ni tan sols el que és enrealitat el que fa que aquesta col·lectivitat se senti amenaçada. Aquest acord, sovint, no és possible per la raó que els problemes socials són difícilment delimitables en termes d’entorns immediats.
Què ens permet la sociologia?
Un anàlisi sociològic dels problemes permet descobrir les regulacions morals de la societat, és a dir, què és correcte i incorrecte, què està bé i el que estàmalament...etc.
Ens permet defensar la nostra percepció de la realitat i mantenir la credibilitat de les estructures socials no és possible la incertesa o el dubte.
Problemàtica sociològica
Consisteix en saber quina és la ruptura sociològica i vol analitzar els fenòmens amb una clau diferent. Vol arribar a entendre com funciona i quins són els pressupòsits en els quals es recolza i a través de quins...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poliitca en mexico
  • Poliitcas pùblicas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS