Politicas

Páginas: 15 (3598 palabras) Publicado: 5 de octubre de 2011
Participació social
L’Ajuntament de Barcelona promou accions polítiques dirigides a assolir una major participació del teixit social de la ciutat. Així, doncs, la presència i les aportacions dels ciutadans i les ciutadanes són un element enriquidor de primera magnitud a l’hora de programar actuacions de millora per al conjunt de la ciutat. En l’entorn actual la participació pren una especialrellevància i és un element fonamental en els processos d’identificació, decisió i implantació de qualsevol política pública. L’Ajuntament de Barcelona assumeix, per tant, un rol actiu en l’articulació dels diferents agents presents en el territori: sector públic, associacions, entitats, ONG i sector privat, per tal d’aconseguir el màxim consens entre ells i també per cercar fórmules innovadores al’hora d’abordar les situacions que es plantegen. Per fer efectiva aquesta participació s’han ideat diferents fórmules que s’ajusten a les especificitats i particularitats de cada sector de població o de cada temàtica. Així, el Sector de Serveis a les Persones té clarament consolidats el Consell Municipal de Benestar Social i els consells sectorials de gent gran, dones, immigració i poble gitano i,també, el Consell Escolar Municipal, entre d’altres. Cal remarcar que hi ha altres estructures que són un bon marc de cooperació publicoprivada, des de les quals s’aborden qüestions més estratègiques de determinats sectors, com ara el Projecte educatiu de ciutat, el Pla estratègic de l’esport i l’associació Barcelona per l’Acció Social, per citar-ne alguns. L’Ajuntament de Barcelona reconeix que laparticipació ciutadana és un dret fonamental i que l’exercici d’aquesta participació és clau en aquelles qüestions que afecten directament la qualitat de vida de la ciutadania.

Els consells de participació
Els consells de participació són un instrument per a la millora i la innovació de les polítiques socials a la ciutat, com també per exercir la responsabilitat política, entesa com a defensade l’interès general de la ciutat. En aquest sentit, les polítiques socials de la ciutat de Barcelona gaudeixen de l’aportació inestimable del Consell Municipal de Benestar Social i dels consells sectorials: gent gran, dones, immigració i poble gitano. El valor de la pràctica participativa que es dóna en aquests consells rau en el fet que potencien la creació de sinergies i faciliten lacorresponsabilització de la societat civil, però també en la seva agilitat i flexibilitat per articular propostes per afrontar situacions emergents. L’exercici i la pràctica quotidiana de la participació a través d’aquests consells demostren que són un molt bon exemple de democràcia participativa de qualitat.

22

Característiques dels consells de participació: • Són el mecanisme que s’empra pervehicular la participació de la ciutadania. • Són organismes formalment reconeguts que proposen les orientacions de les polítiques de benestar social ciutadanes. • Els formen representants d’entitats de la ciutat, persones reconegudament expertes en la temàtica que és l’objectiu del consell, representants polítics del consistori, institucions i tècnics municipals, entre d’altres. Objectius: • Analitzen,proposen i fan el seguiment de les polítiques socials. • Consensuen fórmules per aplicar les polítiques socials a la ciutat. • Incorporen la societat civil al disseny i la implantació d’aquestes polítiques. • Es creen per abordar temàtiques socials o bé per sectors de població.

El Consell Municipal de Benestar Social
El Consell Municipal de Benestar Social és un òrgan consultiu i departicipació en l’àmbit del benestar social, integrat en l’estructura organitzativa de l’Ajuntament de Barcelona i creat l’any 1988. S’estructura en un consell plenari presidit per l’alcalde i que té com a vicepresidenta la tinent d’alcalde, regidora de Benestar Social, i el constitueixen 65 persones representants d’entitats de la comunitat, grups municipals i experts temàtics. Disposa d’una secretaria...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Polita Lo Politico
  • Politica y las politicas
  • Politica y Politico
  • La politica y lo politico
  • La política y lo político
  • lo politico y la politica
  • Politica
  • Politica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS