Psicologia

Páginas: 9 (2144 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2012
Unitat 2

Psicologia: El mot psicologia prové dels termes grecs “psique” (ànima), i “logos” (ciència). Per tant, la psicologia és la ciència que estudia els processos mentals; el raonament, la memòria, la voluntat, els pensaments, els sentiments i els actes de les persones, és a dir, la seva ànima.
La psicologia com a disciplina científica, neix al final del segle XlX, època en què sorgeixenles ciències socials o ciències humanes com: l’antropologia, la sociologia i l’economia.
La psicologia influeix en gairebé tots els vessants de la nostra vida. Avui dia, és la ciència que estudia la conducta; estudia el comportament dels humans, que depèn del context o situació present de la persona d’acord amb la seva trajectòria biogràfica.

Psicologia i psiquiatria
La psicologia: és unaciència social, que es basa en la inferència de processos psicològics des de l’observació del comportament humà.
Per tant, la seva amplitud excedeix el que fa referència merament a la salut mental.
La psiquiatria: és la branca de la medicina que s’ocupa de la prevenció dels danys en la salut mental, de l’ impuls d’activitats i estils de vida saludables i de la recuperació o guarició dels trastornsmentals. La psiquiatria està més emparentada amb les ciències naturals i es fonamenta en els aspectes físics del comportament (com les respostes fisiològiques, el metabolisme,etc).
Un psicòleg no pot medicar els pacients perquè no té el coneixement mèdic; en canvi un psiquiatre sí.

La psicologia i la parapsicologia
La parapsicologia: investiga els fenòmens anomenats de percepcióextrasensorial, que consisteixen en processos psíquics que no es poden comprendre a partir dels processos sensorials ordinaris.
Intenta aclarir fenòmens que en principi no tenen explicació lògica. Aquests fenòmens són la telepatia, l’endevinació del futur, la capacitat de moure objectes a distància, etc, i està relacionada amb termes com ara la comunicació amb el més enllà, l’espiritisme, etc.
S’inclou dinsde les pseudociències, és a dir, les disciplines que, tot i pretendre ser científiques, no segueixen un mètode científic.

L’estudi de la psicologia
La psicologia la dividirem en dues grans àrees: la bàsica, i la aplicada.
Psicologia bàsica: aplega diferents branques i es dedica a la investigació dels processos psicològics mitjançant processos científics.
Psicologia aplicada: agrupa elsdiferents vessants de la psicologia que tenen aplicació directa en la solució de problemes i en l’optimització de processos humans.
• La psicologia general: estudia i investiga algunes funcions bàsiques del psiquisme, la seva naturalesa i el funcionament dels processos psicològics com la intel·ligència, l’atenció, la memòria, la cognició, etc.• La psicologia de la personalitat: investiga les característiques que defineixen una persona, i com interactuen les forces genètiques i ambientals en la personalitat de cada individu.
• La psicologia social: investiga la influència de les relacions sobre la conducta humana en referència als altres, és a dir, estudia els fenòmens socials i intenta descobrir les lleisper les quals es regeix la convivència.
• La psicologia diferencial: estudia les diferències individuals que caracteritzen les persones en relació amb el que en podríem dir els estàndards. Se serveix de trets psicològics. (Per exemple, permet esbrinar si un infant té una memòria extraordinària, perquè el compara amb la mitjana del seu grup de referència pel que fa aedat, gènere, condicions socials, econòmiques i culturals, etc ).
• La psicologia evolutiva o del desenvolupament: estudia les modificacions que provenen del creixement durant el desenvolupament vital d’una persona, des del naixement fins a la mort, tot buscant el trets característics de cada etapa.
• La psicologia de l’aprenentatge: és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • psicología de la psicologia
  • Psicologia o psicologias
  • Psicologías, Psicología
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia
  • Psicologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS