Racisme a Cuba/Reyita

Páginas: 12 (2915 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2014


El Racisme:
Submissió i Rebel·lió












Introducció
“Reyita, Sencillamente” es tracta d’una projecte dut a terme per l’escriptora Daysi Rubiera Castillo en el que explica la vida d’una dona negra, una veu oprimida i amagada que l’autora es va encarregar de portar davant de tothom. La protagonista: María de los Reyes Castillo.
El llibre ens transporta a una època decanvis a l’illa de Cuba. La cronologia la podem establir des del naixement de la protagonista, es a dir, des del 6 de gener de 1902 fins la mort de Reyita el 1997.
Reyita ens descriu la seva vida però ressaltant certs aspectes com la diferencia de classes que s’intentava amagar, la marginalitat, la violència, la immobilitat de la situació, però també el canvi de mentalitat. També lleugerament parlade la casta governant que tot i en alguns moments sembla que s’aliava amb el canvi, va ser molt difícil d’enderrocar a favor del poble.
La situació d’injustícia social va tindre la seva màxima expressió de violència amb la matança duta a terme el 1912 contra alguns membres i simpatitzants del “Partido Independiente de Color”. Reyita va estar involucrada en certa manera aquest moviment com podemveure al llibre.

A partir de les experiències que la vida li du en aquest moment de canvi, la protagonista va construir la seva personalitat i identitat. No només per aquest moviments socials, sinó per persones properes que l’ajuden o irremediablement formen part de la seva vida per bé o per dolent.
La historia ens dona un testimoni fidedigne de tot un període històric a través de la qual ensarriba una informació detallada sobre una classe política, uns grups racials, un moment de crisi, i també és, un punt de vista des dels que ho van patir.
A tall personal, em sembla molt interessant el recull de la vida de Reyita perquè ens du una visió molt real i es tracta d’una font primària, els records d’una persona que ho va viure i patir, i finalment va poder tirar endavant. Tot i això crecque en cert punt cal ampliar la informació, sobretot referent a l’esfera política i de l’ús de la pell com a forma de submissió, i finalment analitzar com aquets dos conceptes, els quals fonamentaven el sistema productiu i econòmic de l’illa van entrar en conflicte.




La pell com a eina de submissió
“Parece que yo tenía la manía de andar con la boca abierta, eso era motivo de incomodidadpara ella, por lo que cuando me veía, me gritaba: Reyita, cierra la boca que la “bemba”1 te va a llegar a la rodilla.”
“No quería tener hijos negros como yo, para que nadie me los malmirara, para que nadie me los vejara, me los humillara […]. Por eso quise adelantar la raza, por eso me casé con un blanco.”
“Mamacita se casó con Antonino Castillo – mi abuelo paterno-, ngro libre, albañil [...]. Mibisabuela no estuvo de acuerdo con aquella unión, consideró que Mamacita atrasaba la raza.”
“Como Rubiera era blanco y no tuvo reparos en casarse conmigo, al plantearme ir a Cárdenas para conocer a su familia yo pese que serían de la misma forma de pensar que él [...]. Cuando aquella señora abrió la puerta, é lle dijo:
Mamá, ¡esta es mi esposa!
¿Cómo? ¡Una negra! A mi csa ni entra.- Y nos tiróla puerta en la cara”2
A Amèrica des de la conquesta i colonització es van establir una sèrie de lleis que superposaven els europeus sobre els natius com una civilització superior. Així també atorgava als europeus la potestat per classificar i ordenar les societats per al funcionament del seu sistema productiu. La religió com sempre va ser la punta de llança, amb la qual s’abanderava aquestcontrol sobre els indis, i més tard els negres que es van importar.
Va ser l’extermini massiu i les epidèmies que van portar a nivells molt baix de població als indígenes i això va obligar a portar nova m’ha d’obra, una nou estrat esclavitzat que seria ocupat pel negre africà. L’esclavitud en aquest sentit es la justificació de la força necessària de treball per a l’extracció i producció de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • racismo en cuba
  • Racismo
  • Racismo
  • Racismo
  • El Racismo
  • Racismo
  • racismo
  • Racismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS