Reseña "Historia Social de la Il·lustració" de Thomas Munck

Páginas: 7 (1705 palabras) Publicado: 1 de junio de 2014





RESSEÑA DEL LLIBRE “HISTORIA SOCIAL DE LA IL·LUSTRACIO” DE THOMAS MUNCK






1-Fitxa tècnica del llibre: autor, títol, editorial, ciutat, any, edició, núm. pàgines.


Autor: Thomas Munck

Títol de l’obra: Historia social de la Il·lustració

Editorial: Ed. Crítica

Ciutat: Barcelona

Any: 2001

Edició: 2ª edició

Número de pàgines: 340




2-Brevíssim resumsobre l’autor: camps d’interés i alguna obra fonamental:

Thomas Munck és professor d’ historia a La universitat de Glasgow. És un historiador que ha fet varis llibres centrant-se el la historia social, política y cultural Europea. Ha estudiat amb molta amplitud el període de la Il·lustració i les estratègies governamentals dels segles XVII i XVIII. Els seus llibres més destacats són Historiasocial de la Il·lustració (2013), The Peasantry and the Early Absolute Monarchy in Denmark, 1660-1708 (1979), Seventeenth-Century Europe: State, Conflict, and the Social Order in Europe, 1598-1700 (2005).















3- Per aprofitar bé la lectura del llibre, cal conèixer prèviament alguns conceptes claus, que a vegades, ja estan definits al llibre i d’altres vegades, no. Escriuuna explicació breu (entre 3 i 5 ratlles) dels següents conceptes, si vols, servint-te dels manuals citats a la bibliografia general del curs o de la bibliografia que hi ha al final d’aquest document)



El despotisme il·lustrat: És un concepte polític que es va generar al segle XVIII dins de las monarquies absolutes. Defensaven les idees del moviment de la Il·lustració, es a dir, que lesdecisions de l’home són guiades per la raó.

L'Encyclopédie : Enciclopèdia francesa editada entre 1751 y 1772, de la mà de Diderot y D’Alembert. Considerada una de las majors obres del segle XVIII, també conté la síntesis dels coneixements de l’època.

Jürgen Habermas va proposar al 1962 el concepte de Esfera pública. Tracta d’ una comunitat reunida per a compartir informació i realizar opinions.Es un concepte relacionat amb el mercat d’ idees.

Fisiocràcia: Era una escola de pensament econòmic del segle XVIII fundada per François Quesnay i Anne Robert Jacques Turgot. Afirmava la existencua d’una llei natural per la qual el bon funcionament del sistema econòmic estava asegurat sense la intervenció del govern.

El jansenisme: Moviment religiós que prové de la església catòlica, en elsegle XVII. El seu nom prové del teòleg Cornelio Jasenio. La major obra del moviment és el Augustinus, per la controvèrsia teològica que podria haver generat.


Pietisme: El moviment pietista va ser fundat per Philipp Jakob Speneral segle XVII, esdevenint també un moviment luterà. El pietisme donava més importància a la experiència religiosa personal que al formalisme i emfatitzava la lecturai l’estudi de la Bíblia.

Sturm und Drang:Significa"Turmenta i Ímpetu", i va ser un moviment artistic (literari, música i arts visuals) d’ Alemanya durant la segona meitat del segle XVIII. Es va concedir als artistes la llibertat d’expressió a la subjectivitat individual. Precursor del Romanticisme.







4.- Mapa: Inclou un mapa polític d’Europa a mitjans del segle XVIII. Hi han defigurar, com a mínim, els noms següents:
























5- Tema: quin es el tema? Quina la problemàtica plantejada? Quin és l’enfocament que en fa l’autor? Cal fixar-se si l’autor explica les raons del tall cronològic que utilitza i de la delimitació geogràfica del seu estudi. Cal veure també si hi utilitza elements o conceptes d’altres ciències socials o humanes.El tema principal d’ Historia social de la Il·lustració és un estudi social del període de la Il·lustració, tal com diu el títol. Tot i així, intenta estudiar la societat partint de la idea de com es van difondre les idees il·lustrades i la informació sobre aquesta per les diferents classes socials dels països d’Europa. Thomas Munck explora aquest període d’una forma diferent i un tant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Reseña: Thomas Pikkety y la desigualdad social
  • reseña historia social y cultural
  • Reseña de "La función social de la historia"
  • RESEÑA SOCIALISMO
  • Thomas Hobbes: El Contrato Social
  • Ciencias Sociales Y Thomas Khun
  • Thomas Hobbes y el Contrato Social
  • Reseña de la Historiadora

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS