Resiliéncia

Páginas: 3 (601 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2014
Assajos físics
Propietats mecàniques dels materials
RESILIÈNCIA
En termes simples, la resiliència és la capacitat de memòria d’un material a recuperar-se després de patir una deformació produïdaper un esforç extern. Un exemple molt clar és la cullera de plàstic de les màquines de cafè. Quan ens la fiquem a la boca, la mosseguem i la dobleguem (sense arribar a trencar-la), després la culleratorna a la seva forma original per molts cops que fem el mateix “procés”, doncs aquesta propietat és la resiliència.
L’assaig de resiliència es realitza mitjançant el pèndol de Charpy (prova deCharpy o mètode Izod), que quantifica aquesta propietat donant un valor (SI) expressat en joule/metre cúbic (J/ m3) indicatiu de la fragilitat o la resistència als xocs del material assajat. Aquest assaig,com es pot veure en les imatges de sota i en el vídeo a les referències, és un assaig destructiu, ja que deixa en condicions dolentes la peça assajada. El pèndol mesura la energia residual existentdesprés del trencament de la mostra (material), és a dir, la diferència entre la energia total desenvolupada per la màquina i la energia absorbida pel material a assajar.

Representació de l’assaigde Charpy Pèndol de Charpy
El procediment de l’assaig és el següent: el pèndol es col·loca en posició vertical, i es deixa caure, llavors queda registrada una energia inicial segonsl’alçada a la que ha arribat en donar la volta. S’ajusta l’indicador de l’energia que aquest experimenta a 0. A continuació es prepara la mostra a assajar. Ha d’estar en forma de barra d’uns 4 cm i es posaen un suport sota el pèndol, on encaixa a la perfecció. Es torna a deixar caure el pèndol amb total llibertat, aquest produeix un impacte molt fort al material, deformant-lo, i en tornar a pujar perl’altra banda, l’indicador mesura una altra energia, que es la resultant de la total alliberada pel pèndol menys la absorbida pel material. Per tant, el pèndol, en perdre energia en impactar contra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resiliencia
  • Resiliencia
  • La resiliencia
  • resiliencia
  • Resiliencia
  • Resiliencia
  • La Resiliencia
  • La resiliencia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS