Santa sofía de constantinoble

Páginas: 8 (1893 palabras) Publicado: 30 de enero de 2012
Santa Sofia de Constantinoble

[pic]

a) Situeu l’obra en el context cronològic, històric i cultural corresponent.

Santa Sofia és un dels majors exemples de l'arquitectura bizantina. La seva decoració interior, els seus mosaics, les seves columnes de pòrfir i la seva coberta en forma de cúpula són d'un immensa valor artístic. Justinià I va supervisar personalment l'acabament de labasílica, la més gran mai construïda en aquell moment, i que havia de continuar sent la major església del món fins a l'acabament de la catedral de Sevilla.

La basílica és a la vegada el punt culminant de les realitzacions arquitecturals de l'Antiguitat tardana i la primera obra mestra de l'arquitectura bizantina. La seva influència s'ha exercitat profundament i de manera durable, sobre l'arquitecturaortodoxa oriental, tant sobre les de l'Església catòlica com les del món musulmà.

L'església de Santa Sofia va ser constituïda entre els anys 532 i 537, durant l'època de Justinià. L'emperador de bizanci va va encarregar a Antemi de Tral·les, un important geòmetra i teòric nascut a Tral·les, amb l'ajuda de Isidor de Milet un reconegut geòmetra i arquitecte bizantí, director de l'acadèmiaplatònica, professor de les universitats d'Alexandria i Constantinoble i autor d'un tractat sobre l'arquitectura de les voltes.

L'any 330 l'emperador Constantí I el Gran consagrà la ciutat de Constantinoble (actual Istanbul) damunt l'antiga colònia grega de Bizanci. L'any 395 va morir l'emperador Teodosi i es va constituir l'Imperi Romà d'Orient, amb Arcadi com a emperador i Constinoble es vaconvertir en la capital de l'Imperi.

L'any 476 va caure l'Imperi Romà d'Occident i Constantinoble es va convertir en l'hereva de la dignitat del que havia estat l'Imperi Romà. Al segle VI, època de que data aquesta obra, sota el regnat de Justinià la ciutat va passar a anomenar-se Bizanci i l'Imperi va assolir la seva màxima esplendor i es va convertir en una metròpoli amb un gran pes polític,econòmic, militar, religiós i polític.

Originàriament i malgrat les seves dimensions colossals, l'antiga basílica cristiana estava situada al costat del palau imperial i de l'hipòdrom.

b) Digueu a quin estil pertany l’obra i enumereu cinc característiques formals o conceptuals d’aquest estil.

Aquesta obra pertany a l’art bizantí, més en concret a l’arquitectura bizantina. Aquesta arquitectura escaracteritza per l’ús de la planta basilical que utilitzaven els romans, però més endavant, en l’època de Justinià, a la que pertany aquesta obra, l’arquitectura es va anar diferenciant del que havia estat l’art romà i les tècniques i els elements emprats es van orientalitzar. Una de les característiques principals d’aquest tipus d’arquitectura oriental és l’ús de grans cúpules en les que es volaconseguir un cert dinamisme, que s’aconsegueix gràcies a l’ús de petxines o de trompes, que adeqüen la forma circular de la cúpula a les plantes en forma poligonal que van anar adquirint importància en l’arquitectura bizantina. Altres característiques d’aquest estil són l’arc de mig punt, l’ús de la volta de canó, la volta d’arestes i la columna, sobretot coríntia, elements que van ser adaptats del’arquitectura romana a l’arquitectura bizantina, amb una concepció de l’espai més lluminosa. Un altre elements important d’aquest tipus d’obres és el cimaci, una peça en forma de piràmide truncada i invertida, que alleugera el pes del capitell i està decorada amb diversos motius ornamentals. Una altre punt sorprendent de l’arquitectura bizantina és que mentre que els interiors dels edificisconstruïts presenten una gran riquesa decorativa i estan coberts amb grans mosaics, els exteriors eren molt més austers, estaven construïts amb pedra i maó i gairebé no tenien decoracions de més.

c) Descriviu el tipus de planta, les parts dels espais interior i exterior, els elements que sostenen (pilars, columnes…) i els sostinguts (voltes, cúpules, cimboris…).

L’estructura interna està...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Anàlisi Formal: Basílica de Santa Sofia de Constantinoble
  • Comentario de arte santa sofia de constantinoble
  • Santa sofia
  • Santa Sofia
  • Santa Sofia
  • santa sofia
  • Santa Sofia
  • Catedral de santa sofía

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS