Semmelweis (catalan)

Páginas: 8 (1845 palabras) Publicado: 7 de diciembre de 2014
EL CAS DE SEMMELWEIS

1. Introducció

Ignaz Semmelweis va viure 47 anys. Va néixer l'any 1818 a Budapest, on hi havia una gran població alemanya, i va morir al 1865 a Viena. Semmelweis, de família d'origen germànic, no parlava bé ni el hongarès ni l'alemany.

Semmelweis va cursar els estudis elementals en el "Gimnàs Catòlic de Budapest". Ignaz va començar a estudiar Dret a laUniversitat de Viena a la tardor del 1837, però l'any següent, a travès d'una participació a una autopsia va fer que canviés els seus estudis de Dret, pels de Medicina.

En el 1844 es llicenciar en Medicina i va passar els dos anys següents dedicant-se al estudi de la infecció en el camp de la cirúgia.

En el 1846, obté el doctorat en obstetrícia i és nombrat assistent del professor Klein, en unade las Maternitats del Hospici General de Viena.

Semmelweis va conseguir disminuir dràsticamente la taxa de mortalitat en un 70% per la feble puerperal entre les dones que donaven llum. La comunitat científica de la seva època el va critica i va acabar morint víctima de septicemia als 47 anys.

Semmelweis va escriure dos obres. La primera titulada La vida de les plantes, l'any 1841, i lasegona De la etiologia, el concepte i la profilaxis de la febre puerperal, escrita al 1860 i publicada en el 1861.




2. Fases del mètode científic en el cas Semmelweis
2.1 Observació

Al poc temps de començar a treballar a la Maternitat de Viena, Semmelweis va començar a observa amb preocupació l'alta taxa de mortalitat entre les dones que es posaven de part, per forts dolors, febrealta i una intesa fetidesa.

En el hospital, disponien de dos sales de part. La primera era dirigida pel doctor Klein i l'altre pel doctor Bartch. A la primera a l'any 1844, un total de 3.157 mares de la primera sala -un 8,2 %- van morir per aquesta malàltia; en el 1845, el percentatge de morts era del 6,8 % i a l'any 1846, era del 11,4 %. Aquestes xifres era molt alarmants, perquè a lasegona part del mateix hospital, on hi havien quasi la mateixa quantitat de dones ingresades que la primera, el percentatge de morts per febre puerperal era molt més baix: 2,3, 2,0 i 2,7 en els mateixos anys.

Amb les xifres obtingudes tan diferenciades, va començar a estudiar les diferencies que hi havien entre les dues sales, tot mitjançant un mètode epidemiològic. La sala de Klein, era mésfreqüent pels estudiants de medicina, els quals eren els responsables d'atendre a les dones que estaven de part, després de les seves seccions de medicina forense. En canvi, a la sals de parts del doctor Bartch era més utilizada per les llevadores, però quan els estudiants visitan la seva sala, la mortalitat també augmenta en aquella divisió.

2.2 Hipòtesis

En les dues sales hi ha aproximadamentel mateix nombre de pacients, això vol dir que la taxa de mortalitat hauria de ser més o menys el mateix.

Semmelweis va pensar en un primer moment que la causa podria ser canvis atmosfèrics-còsmic-tel·lúrics, és a dir, alguna epidemia que pogués haver en aquella època i pogués afectar a les embarasades. Però Semmelweis es va preguntar com podia l'epidemia afectar solament a la sala dirigidaper Klein i no a l'altre. També, va observar que les dones que, inseparadament, donaven llum al carrer, i després arribaven a la sala del hospital, quasi sempre es salvaven, inclús en les èpoques d'epidemies.

Per això, Semmelweis, va descartar la hipòtesis de que era produït a causa de les dones que donaven a llum al carrer, ja que malgrat aquestes condicions tant inferiors, el percentatge demortalitat per febre puerperal era més baixa que el de la sala perjudicada, i per això va buscar altres hipòtesis que poguessin sostenir el problema.

La hipòtesis següent que va pensar, va ser que potser era problema de la dieta, però finalment va ser descartada ja que la qualitat del menjar era exactament la mateixa que l'altre sala.

La següent hipòtesis que es va plantejar va ser...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Semmelweis
  • semmelweis
  • Semmelweis
  • Semmelweis
  • Semmelweis
  • Semmelweis
  • Semmelweis
  • Semmelweis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS