Sociales

Páginas: 7 (1511 palabras) Publicado: 25 de octubre de 2015
6. Gran Via – Passeig de Gràcia
17 març 1938 Bombardeig Gran Via una bomba va ser llançada per l'aviació italiana a la Gran Via de les Corts Catalanes.
En aquesta imatge captada des de l'aviació italiana es pot apreciar el gegantí núvol de fum produit per l'explosió a la cruïlla Balmes - Gran Via.

Durant els dies 16, 17 i 18 de març de l’any 1938 els bombardeigos foren constants i segonsl'ajuntament de la ciutat van arribar a causar 875 morts (entre ells 118 nens), 1500 ferits i 48 edificis totalments destruits. De totes les conseqüències d'aquella pluja de bombes, la més dramàtica és possiblement l'esdevinguda el 17 de març a la cantonada de la Gran Via amb el carrer Balmes molt aprop del Coliseum.
Una de les bombes va caure sobre un camió militar carregat amb trilita i l'explosió fouespectacular, multiplicant-se els efectes de la deflagració. L'explosió va destruir totalment els immobles situat entre la cantonada muntanya-Besòs de Balmes-Gran Vía del 585 al 591 fins ben aprop del Coliseum que miraculosament va sortit ben lliurat. A l'altra banda del carrer, a la costat mar de la Gran Via, diversos edificis van resultar també destruits parcialment.
Al número 60 del passeig deGràcia i Gran Via de les Corts Catalanes hi va tenir la seu el Govern Basc durant la Guerra Civil.
Feien milicies per lluitar contra els territoris feixistes. Cossos armats, treballadors. Decidiren voluntariament reconquistar terres feixistes.

L'edifici de la cantonada (a l'esquerra en primer terme) i els de darrera van quedar totalment destruits perl'explosió del 17 de març de 1938, que també va danyar els situats a l'altra banda de la Gran Via.

Antifeixista de producció francesa,els bombardeigs sobre Barcelona, en especial sobre les Escoles Franceses i els edificis de la cruïlla Balmes-Gran Via al costat del Coliseum.

Detall sobre plànol dels edificis *1925.- Un comboi del tren de lalínia de afectats per les explosions. Sarrià creua la Gran Via baixant per Balmes.
Al darrera es poden veure els edificis que tretze anys després serien destruits per l'impacte de les bombes.6.1 Hotel Ritz

L'Hotel Ritz, principal hotel de luxes i un edifici expropiat, col•lectivitzat i convertit enmenjador popular i l'hospital o el número 60 del passeig de Gràcia i Gran Via de les Corts Catalanes.
Mobilització social, 1936 Cop d’Estat contra la República
L'esclat bèl·lic provoca la revolució social i la repressió indiscriminada de sectors conservadors i benestants de la població. Les contradiccions socials i polítiques provocades pelconflicte generen tensions i enfrontaments entre partits d'esquerres i sindicats. El govern de la Generalitat és mediatitzat primer pels organismes revolucionaris i després, pel govern de la República. La població civil pateix tota mena de penúries: pujada de preus, fam i bombardeigs.
Es va revoltar i va instaurar un dictadura fascista. Els treballadors es feien les armes, li entreguen alsrepublicans les seves armes.
Batalla 19 de juliol (Guerra Civil) Insurrecció popular es feia amb el control de tot.
19 de juliol de 1936 9,45h Una companyia del 14è regiment d’infanteria va intentar apoderar-se de Ràdio Barcelona. Més tard els seus efectius ocuparen l’Hotel Ritz. L’Hotel Ritz va ser preso per les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lo Social y Lo No Social
  • Sociales
  • Social
  • Sociales
  • Social
  • Social
  • Sociales
  • Sociales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS