Societat En Xarxa

Páginas: 7 (1652 palabras) Publicado: 11 de marzo de 2013
INTRODUCCIÓ A LA SOCIETAT XARXA:
VARIABLES DE DESENVOLUPAMENT INFORMACIONAL


Enunciat

1) Partint dels materials de lectura i altres fonts d’informació pròpies, defineix i desenvolupa les variables informacionals que permeten establir la distinció entre societat en transició i societat xarxa.

En primer lloc i per tal de situar-nos, és important començar amb una resumida definició dequè entenem per societat en transició, i a què anomenem societat en xarxa.

Hi ha una sèrie de competències cognitives que utilitzem per a valorar el desenvolupament informacional de la societat. Tal com exposa el sociòleg Gustavo Cardoso, aquestes competències són adquirides i no innates, i és per aquest motiu que hi ha un procés de transició en què les societats que dominen aquestescompetències són les protagonistes (les que anomenem societats en xarxa). Aquestes variables o competències cognitives de les que parlem són les que exposem a continuació, i les societats en transició són aquelles societats que encara no les han desenvolupat del tot, sinó que estan en procés:

- Tecnologia: són societats amb infraestructures, producció i coneixement deficients. Falta una alfabetitzaciódigital vinculada i integrada a les diferents generacions i etapes formatives.
- Economia: tenen un desenvolupament econòmic encara massa vinculat a models industrials tradicionals. Hi ha necessitat d’una mà d’obra capaç d’utilitzar la tecnologia per a innovar, la que Castells anomena mà d’obra autoprogramable.
- Benestar social i valors: la cobertura sanitària o educativa, i altres valorsbasats en les llibertats individuals i col·lectives encara podrien desenvolupar-se i oferir millores.

Així doncs, hi ha un procés de transició en què les societats que dominen aquestes competències són les protagonistes, i són les que anomenem societats en xarxa.

Les societats en xarxa tenen una estructura social confirmada a partir de xarxes activades per tecnologies de la informació i lacomunicació. És a dir, el motor impulsor d’aquest nou model social, d’aquesta nova forma d’organització social anomenada societat en xarxa, és la informació. Aquesta estructura social amb una infraestructura basada en xarxes digitals té la capacitat potencial de tenir un abast mundial, tot i que de moment en queden excloses la major part de les persones. La societat en xarxa conviu amb les societatsindustrials, rurals, comunals o de supervivència, amb proporcions diferents de població i territori segons la situació.

Un dels canvis més notoris que hi ha hagut (o que hi estar havent) entre les societats en trànsit i les noves societats informacionals és la forma de comunicació.
La comunicació pròpia del model de desenvolupament industrial era la comunicació de masses, que va començaramb la invenció de la impremta mòbil de Guttenberg, a mitjans del segle XV. Aquesta tecnologia permetia la distribució massiva dels textos escrits. Així mateix, després van aparèixer altres mitjans electrònics que van possibilitar la reproducció de missatges també de forma massiva, i que es van poder consumir universalment en les societats occidentals: la ràdio i la televisió. Els mitjans decomunicació de masses es limiten doncs, a utilitzar les noves tecnologies disponibles per a generar coneixement compartit en les societats massificades.
Actualment però, s’està construint un nou model de comunicació que s’ajusta al model informacional de desenvolupament de les nostres societats: la comunicació en xarxa que, mitjançant la integració d’Internet, poc a poc està substituint lacomunicació de masses.
Les noves plataformes digitals de distribució del coneixement, permeten un major grau d’interactivitat entre els receptors i els emissors. A mesura que les eines informàtiques es miniaturitzen i multipliquen la capacitat de processar informació, es converteixen en tecnologies que serveixen per a interrelacionar individus i institucions, i no solament per a processar informació....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PAC1 Introducció societat xarxa
  • La societat xarxa de manuel castells
  • Variables Informacionals Que Permeten Establir La Distinció Entre Societat En Transició I Societat Xarxa.
  • Espai-Temps A La Societat En Xarxa
  • Societat xarxa i virtualitat real
  • xarxes
  • Xarxes
  • Xarxes Socials

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS