Sociologia

Páginas: 5 (1174 palabras) Publicado: 12 de julio de 2015
PETER L. BERGER
Context històric
Peter Lundwing va néixer a Viena, Àustria el 1929. Als 17 anys va emigrar cap als Estats Units, concretament a Nova York, on amb la seva famílies va criar. Va cursar estudis en Teologia i Sociologia en la New School for Social Research a Nova York, on també es va doctorar en Socilogia. Actualment, és doctor honoris causa de la Loyola University, del WagnerCollege, de la University of Notre Dame y de les europees de Ginebra i Munic. Entre les seves obres més importants trobem Invitació a la Sociologia i La construcció social de la realitat, aquesta escrita juntament amb Thomas Luckmann.

Comentari crític: Invitació a la Sociologia

Comparació: Durkheim i Simmel
Émile Durkheim fa una definició de societat com que es manté unida gràcies a dos tipus desolidaritat: la col·lectiva i la individual des d’una òptica social, moral i científica. Durkheim també afirma que la dinàmica social d’una societat dins i fora dels individus, ve formada per la consciència col·lectiva. Afirma que qualsevol relació que es produeixi a la societat entre individus està comprés dintre d’un fet social ha de tenir tres característiques fonamentals: exterioritat, coerció icol·lectivitat.
Georg Simmel des d’una òptica social afirma que hi ha dos models de societat, una més gran i l’altre més reduïda. I que aquestes relacions entre individus varien segons el tipus de societat en la qual viuen. Aquesta interacció de les diferents figures que conformen la societat són caracteritzades per unes pautes d’interacció social, on també estudia els diferents tipus d’aquestainteracció. També, la dimensió social de la comunitat social modifica la conducta de l’individu i la condiciona.



KARL MARX

Context històric
Karl Marx va néixer al Regne de Prússia l’any 1818, i va morir a Londres l’any 1883. Com a aspectes rellevants de la seva biografia, cal destacar que neix en una família de jueus. Podem dir, que Marx tenia vocació de filòsof, sociòleg, polític, economista ihistoriador.
Entre les seves obres més importants cal destacar el Manisfest Comunista, al 1848. Després va desenvolupar el seu treball més important, El Capital, una obra escrita en diferents toms. El primer va ser publicat al 1867 i els tres restants van ser publicats per Engels després de la mort de Marx.

Comentari crític: Manuscritos de economía y filosofía
Marx a Manuscritos de economía yfilosofía intenta explicar com veu ell la societat, intenta explicar el reflexe de la societat de la seva època. Per a realitzar el comentari, el dividirem de la mateixa manera que està dividida l’obra, en els tres manuscrits.

En el primer manuscrit, Marx enfoca el seu estudi en l’obrer que també anomenarem treballador durant el següent comentari. En aquesta primera part, hi ha quatre conceptes bàsciso claus que Marx utilitza per entendre o estudiar la societat de la seva època; aquests quatre punts són: el salari, el benefici del capital, la renda de la terra i l’alineació (en aquest cas del treball). Marx, defineix que sempre hi ha una lluita constant entre el capitalista i l’obrer, on necessàriament triunfa el capitalista. Aquest triomf del capitalista ve esdevingut pel tipus de societatque hi havia ideada. El capitalista sempre obté un benefici del treballador, aquest ve provocat pels baixos salaris que tenen. Per tant, podem afirmar que l’obrer es vist i tractat com una mercaderia, ja que l’únic realment important pel capitalista es poder obtenir el seu màxim benefici. Malgrat això, l’autor també afirma que no existeix cap relació entre capital i salari. Un altre dels aspectesque cal destacar d’aquest primer manuscrit, és la renda de la terra. Segons Smith, aquesta renda varia segons la fertilitat de la teva terra. Per tant, podem afirmar: “que la variació de la renda ve donada en iguals costos de producció i igual volum per la fertilitat”. Per concloure aquest primer manuscrit, cal definir un dels apectes més importants que tracta Marx, l’alienació del treball....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El estado en sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Que es sociologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS