Teatre Llati

Páginas: 13 (3171 palabras) Publicado: 14 de mayo de 2012
El teatre llatí

Orígens del teatre llatí
L’origen del drama romà estigué íntimament lligat al culte religiós. A l’any 364 aC, a causa d’una terrible pesta, van ser introduïts els jocs escènics com a mitjà per calmar els déus. A Roma també es coneixien altres representacions que es poden considerar com a precedents del futur teatre llatí: les danses etrusques al so de la flauta, elsversos fescennins, versos improvisats que els joves es llançaven uns contra d’altres i les saturae, diàlegs acompanyats amb cants i música de flauta. Totes aquestes representacions es caracteritzaven per la improvisació.
A l’any 240 aC. Livi Andrònic representa per primer cop a Roma una obra dramàtica, tot i que era una imitació o calc del teatre grec, és la que es considera la primeramanifestació de teatre pròpiament dita, ja que es basa en textos escrits. Els primers autors no es limitaren únicament a fer pures traduccions literals, sinó més aviat tractaren d’adaptar-se al gust del públic. Usaren el procediment de la contaminació (contaminatio), que consistia en barrejar escenes de diverses comèdies gregues seguint el fil de la trama.
A aquestes representacions teatralsacudien tots els ciutadans sense distinció de classes amb una finalitat clarament política: ajudava a crear el sentiment d’unitat al voltant d’una ciutat i d’un projecte comú, Roma.

Dates de les representacions teatrals a Roma
Els més importants eren els Ludi Megalenses (4-10 d'abril), en honor a Cíbele; els Ludi Apollinares (6-13 de juliol), consagrats a Apol·lo, i els Ludi Romani (4-19 desetembre), dedicats a Júpiter. A les representacions d'aquestes festivitats se n'hi afegien altres d'extraordinàries en ocasions com els triomfs militars o els funerals d'algun personatge notable.

Diferents gèneres teatrals
Els antics anomenaven fabula a tota peça teatral. Podem dividir aquesta en dues facetes: la tragèdia i la comèdia.
Les diferències entre ambdues manifestacions teatralssón:
. els personatges: a la comèdia trobem persones senzilles, del poble, en canvi a la tragèdia trobem herois, cabdills i reis.
. el tema: a la tragèdia hi ha dols, desterraments, morts...sempre amb un final funest, a la comèdia hi ha amors, raptes de donzelles...sempre amb un final feliç.
D’acord amb els trets externs dels actors i de la temàtica, la tragèdia i la comèdia es subdividia en:- fabula cothurnata, tragèdia d’argument grec. Es deia així perquè els actors portaven un calçat alt de tipus grec anomenat coturn.
- fabula praetexta, tragèdia d’argument romà. Es deia així perquè els actors portaven la toga praetexta, és a dir, la toga blanca amb una franja de porpra, pròpia dels magistrats i dels fills dels nobles.
- fabula palliata, comèdia d’argument grec. Els actorsvestien el vestit característic dels grecs, anomenat a Roma pallium.
- fabula togata, comèdia d’argument romà, amb els actors vestits amb la toga dels ciutadans romans.


Els actors de comèdies duien unes sandàlies obertes anomenades soccus.


A totes les representacions teatrals s’utilitzaven màscares (de fusta, de fang...) per transformar l’actor en personatge (fins i tot un mateixactor interpretava diversos personatges gràcies a ella). La màscara tenia unes dimensions grans per tal que fos perfectament visible per tot el públic. Per altra banda, les màscares servien de megàfons, ja que la seva forma feia augmentar la veu de l’actor.
















toga praetexta pallium toga dels ciutadans romansEls locals
Els primers teatres (theatron “lloc per a un espectacle”) construïts a Grècia van ser molt modests i d’ells no en tenim cap resta. Sembla ser que s’originà en un espai circular a l’aire lliure (orchestra) en ell s'executaven unes danses, un lloc de terra llisa i compacta. Els primers teatres van ser de fusta i amb els pas del temps, durant el s. IV aC., esdevingueren de pedra o de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • llati
  • Llatí
  • Llatí
  • llati
  • HISTORIA LLATI
  • Declinacions de Llatí
  • Épica
  • Kalendar Llati

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS