TEMA 1

Páginas: 20 (4767 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2015
TEMA 1.- L’ART CLÀSSIC I: GRÈCIA.

1.- EL CONTEXT HISTÒRIC.
- Localització: la Grècia antiga comprenia la meitat sud de la península balcànica, la multitud d’illes properes a ella i les costes d’Àsia Menor, encara que les seues colònies arriben a tota la Mediterrània i el seu imperi fins l’Índia.
- Cronologia: podem datar la cultura grega antiga entre els segles VIII-VII a.C. i l’any 146 a.C.(ocupació romana).
- Característiques generals:
· Els grecs mai van formar un estat unitari en el sentit modern del terme: es tractava d’un conjunt de territoris o ciutats que tenien en comú la llengua, la religió i els mites ancestrals (la cultura), així com els seus avantpassats: s’anomenaven hel·lens i s’unien en certes cerimònies (Olimpíades) o front a enemic exterior comú (els perses).
·Econòmicament predomina l’activitat agrícola i ramadera.
· La societat era esclavista: divisió entre amos i esclaus.
· Les diferents polis o ciutats-estat sovint estaven enfrontades entre elles, arribant a guerres importants (les guerres del Peloponés per exemple).
· Cada polis era totalment independent i tenia el seu sistema de govern propi (democràcia, oligarquia, monarquia,...), encara que en toteselles els qui decidien sols podien ser els ciutadans (quedant exclosa la majoria de la població: esclaus, dones i xiquets).
· La polis s’entenia com una comunitat de ciutadans que gaudien de llibertat individual i igualtat legal i on l’home era la mesura de les coses (antropocentrisme).
· Comparteixen una religió humanitzada (antropomorfisme i humanització de déus i herois), amb una mitologia queservirà d’inspiració a l’art.
· Lliure exercici del pensament: com que no tenen una religió dogmàtica que ofereix explicacions acabades, busquen l’explicació de les coses a partir de l’observació, el raonament i l’experiència, donant molta importància a les matemàtiques i la filosofia (la bellesa com a resultat de l’harmonia i la proporció).
- Tres períodes: arcaic (segles VIII - VI a. C.), clàssic(segle V – 323 a.C.) i hel·lenístic (323 – 146 a.C.).
- Precedents i influències:
· Civilització cretenca o minoïca (2000-1400 a.C.): situada a l’illa de Creta (Cnosos), es tractava d’una monarquia que posà en contacte el món hel·lènic amb Egipte i Mesopotàmia i tenia una religió politeista base de la religió grega.
· Civilització micènica (1600-1100 a.C.): amb Micenes com a capital, controla elPeloponés i les illes més properes i es basa en monarquies i societats guerreres molt jerarquitzades.
· Civilització doria o edat obscura (1200 – segle VIII a.C.): un poble guerrer que domina el ferro envaeix el territori grec i provoca una dispersió territorial que culminarà amb la formació de les polis o ciutats-estat independents.
· A aquests precedents cal sumar la influència de les granscivilitzacions del Mediterrani oriental: mesopotàmics, egipcis i perses.
- Època arcaica (segles VIII – VI a.C.):
· Les polis estaven governades per reis que aniran perdent força en favor de l’aristocràcia, que en alguns casos tirarà al rei i imposarà un tirà.
· El creixement de terres i la falta de terres de cultiu per a tots els porta a fundar colònies per tota la Mediterrània, des de les qualscomerciaven amb la resta.
- Època clàssica (segle V – 323 a.C.):
· És l’època de major esplendor econòmic i polític.
· Destaquen dues grans polis enfrontades entre elles: Esparta i Atenes.
· A Atenes hi havia una democràcia, amb Pericles com a personatge més important.
· A Esparta hi havia una diarquia, però l’opinió dels ciutadans a les assemblees era molt important.

· Guerres importants:
- Lesguerres mèdiques entre les polis gregues unides (Lliga de Delos) i els perses, amb victòria dels grecs.
- Les guerres del Peloponés entre Esparta i Atenes (amb les polis que recolzaven a cadascuna d’elles), amb victòria d’Esparta.
· En acabar les guerres les polis queden molt debilitades, situació que aprofiten els reis de Macedònia Filip i Alexandre el Gran per ocupar tot el territori grec i formar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 1
  • TEMA 1
  • Tema 1
  • tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • Tema 1
  • TEMA 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS