yuu5ufrt

Páginas: 5 (1035 palabras) Publicado: 19 de diciembre de 2013
EPOQUES DE L’ESCRIPTURA MÚSICAL
PREHISTÒRIA 4.000.000 - 4.000 a.C.
EDAT ANTIGA 4.000 a.C. – segle v
EDAT MITJANA Segle v – ½ segle xv
½ segle XV – segle XVI
Segle XVII
Segle XVIII
Segle XIX
Segle XX
Segle XXI


LA PREHISTÒRIA
Laprehistòria és l´epoca en què els humans encara no s’ havien inventat l’ escriptura.
Comença amb els primers homínids , 4.000.000 a.C. i dura fins l’ any 4.000 a.C. (que és quan s’inventa l’ escriptura).Per tant al no haver-hi cap paper ni document on s’expliqui aquesta época, tot el que sabem son deducions i hipótesis que s’han fet arrel de les troballes arqueològiques i de les pintures rupestres.

Enquant a la música pasa el mateix : No es pot demostrar que es fes música durant la prehistòria , però en pintures rupestres on sembla que hi ha representades dances, i en troballes arqueològiques , creuen que ja feien música els primitius , no es pot saber com sonava, si es què en feien.
L’ EDAT ANTIGA
L’ Edat Antiga comença amb la invenció de l’ escriptura (no pas la música).
Aixó va ser al4.000 a.C.
Les cultures destacades són :Egipte,Mesopotamia,Israel,Grecia, i Roma. De totes aquestes en centrarem a la música grega , ells varen ser els primers en fer una clasificació de les arts : Arquitectura, Escultura, Pintura, Dansa i Música.
Hi trobem les 9 muses , la músa de la música es (Euterpe).
Pro els grecs no varen saber trovar una manera prou bona per escriure la música, s’handeixat molts escrits on en parlen i savem que, feien molta música,la música era molt important.
EDAT MITJANA
1. PERSONATGES
ç




2. CARACTERISTIQUES SOCIALS
L’ Edat mitjana comprè de l’epoca que va des de la caiguda de l’imperi Romà (any476) fins a la caiguda de Constantinoble (1453).
Des del s.VII – s.XII gran part d’Europa és trova unida pel cristianisme (música religiosa).
En segonlloc es trobava la noblesa ,amb relacions de dependencia d’uns cavallers respecte a d’altres més poderosos (música profana).
En tercer i ultim lloc és trobava el poble ,que era pobre i sense cap posibilitat d’accedir a la cultura ,dedicat a la pagesia i a servir els seus senyors.
A partir del s.XIII, i amb la formació de ciutats es provoca un increment de la població. Grácies a aquests canvissorgeix un nou estil arquitectonic i tambè un nou estil músical (la polifonía).
3. INVENCIÓ DE L’ESCRIPTURA
Boeci (480-524): Cassiodor (477-570) foren els qui van transmetre la teoría músical grega i romana a l’Europa medieval.Pero en lletres ,hi ha països que parlen alemany o anglesa que encara no fan servir
Aquestes són les lletres de l’alfabet per denominar les notes:
A(la), B(si), C(do),D(re), E(mi), F(fa), G(sol)
Al segle següent, un altre monjo,Guido d´Arezzo (995-1050), decideix utilizar les línies com espais,escrivint el text sota les línies.
Guido d´Arezzo també dona el nom cada nota que coneixem actualmente.A partir d´un himne a Sant Joan Baptista.
Quan es va començar a escriure música polifónica (més d´una veu) es va veure la necessitat de escriure la durada de les notes. Alsegle XIII apareix un primer sistema de notació proporcional amb durades que s´utilitzen fins al Renaixement.
4. MÚSICA RELIGIOSA

Després de la caiguda de l’Imperi Romà (segle V), Gregori (590-604) aquest papa va treballar per tal de recopilar els cants propis del primers cristians.Aquest tipus de música, es va anar recopilant al llarg de 2 segles, va ser el propi i únic de l’éssglesiacristiana durant molt temps.Encara s’utilitva avui dia en algunes esglésis el cant gregorià.
CARACTERISRIQUES DEL CANT GREGORIÀ:
Es monódica, es acapel.la, no hi ha salts a la melodía , sempre en llatí no hi ha ritme, són de tematica religiosa , ambit reduit. Els cants poden ser: antifonals i responsarial.
5. MÚSICA PROFANA
Mentres els monestirs fan música gregoriana, el poble també fa la seva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS